czwartek, 1 sierpnia 2013

Ciastka zbożowe BELVITA musli z owocami

Uwielbiam ciasteczka zbożowe, jak już zdążyliście zauważyć, a więc będę poszukiwać nowych smaków.
Obecnie mam przed sobą opakowanie ciastek zbożowych BELVITA musli z owocami o masie 300g. Całe opakowanie zawiera 6 paczuszek, w każdej z nich są 4 ciasteczka (1 ciasteczko = 57kcal=12,5g), z pełnego ziarna (5 zbóż).
SKŁAD: mąka pszenna 37,4%, zboża pełnoziarniste 24,4% (płatki owsiane 11,3%, płatki pszenne 10,1%, mąka orkiszowa pełnoziarnista 1%, płatki jęczmienne 1%, płatki żytnie słodowane 1%), cukier, olej roślinny, rodzynki 7,5%, suszone kawałki owoców 2,3% (syrop glukozowo-fruktozowy, zagęszczane soki i przeciery: jabłkowy, pomarańczowy, morelowy, brzoskwiniowy), cukier, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik pszenny, olej roślinny, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas askorbinowy), aromat), suszona skórka pomarańczowa 1,9%, substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), mleko odtłuszczone w proszku, sól, aromat, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym, lecytyna sojowa), substancje wzbogacające (magnez, niacyna, żelazo, witamina B6, tiamina, kwas foliowy).

Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Płatki owsiane: pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia, mają swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, stabilizują poziom cukru we krwi i mogą zapobiegać cukrzycy. Zawarte w nich substancje mają działanie estrogenopodobne, przeciwutleniające i przeciwdepresyjne.
Płatki pszenne: polecane przy dolegliwościach wątroby i zaburzeniach emocjonalnych.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: zawiera duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i węglowodanów.
Płatki jęczmienne: stosowane są często w zapobieganiu zaparciom, wzdęciom i niestrawności. Uważa się również, że mogą zmniejszać ryzyko zawału serca oraz obniżać poziom cholesterolu. Betaglukany zawarte w jęczmieniu w sporej ilości wykazują działanie przeciwwirusowe, a co za tym idzie podnoszące odporność.
Płatki żytnie słodowane: regulują przemianę materii, sycą na dłużej. Mogą zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także kamicy żółciowej i nowotworom piersi, prostaty oraz okrężnicy.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Olej roślinny: powstają głównie z owoców oraz nasion roślin oleistych. Otrzymywane są w wyniku bezpośredniego wytłaczania lub za pomocą odpowiednich rozpuszczalników organicznych lub procesów filtrowania.
Rodzynki: ależ ich "dużo"...hm.
Syrop glukozowo-fruktozowy: tajna bomba na 2. miejscu! A więc: otyłość, cukrzycy typu 2, zwiększony apetyt, zwiększony poziom cholesterolu i wiele, wiele innych...
Zagęszczane soki i przeciery: soki na bazie soków skoncentrowanych.
Substancja utrzymująca wilgoć (glicerol): uważany za nieszkodliwy.
Błonnik pszenny: mmm...ale! U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.
Substancja żelująca (pektyny): ich zdolność polega na galaretowaceniu niektórych produktów.
Regulator kwasowości (kwas askorbinowy): czyli witamina C.
Aromat: no tak, przecież same owoce już powinny nadawać aromat ciasteczkom :(
Suszona skórka pomarańczowa: :))
Węglany amonu: uważane za nieszkodliwe.
Węglany sodu: uważane za nieszkodliwe.
Mleko odtłuszczone w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym: raczej nieszkodliwe. Dzięki nim wyroby piekarnicze wydają się bardziej "napchane".
Lecytyna sojowa: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Substancje wzbogacające (magnez, niacyna, żelazo, witamina B6, tiamina, kwas foliowy): syntetyczne..:(

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 455 kcal/1905 kJ
Białko: 8,2g
Węglowodany: 67g
  w tym cukry: 24g
Tłuszcz: 16g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,7g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Sól: 0,133g

WRAŻENIA: Ciasteczka są kruche, aromatyczne, dość słodkie. Można w nich wyczuć cząstki owoców suszonych w kostce z żelu i zbóż.

3 komentarze:

  1. Dziękuję bardzo za tę szczegółową analizę. Ostatnio jem ciasteczka dosyć regularnie (1 paczuszka dziennie rano do kawy). Najbardziej martwi mnie syrop glukozowo-fruktozowy. Czy są jakieś dane odnośnie dopuszczalnych ilości w ciągu doby?
    Czy mogłabyś polecić jakąś zdrowszą alternatywę dla tychże ciastek?
    Pozdrawiam! Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję za analizę produktu. Bardzo dobrą alternatywą kupną są ciasteczka z serii BIOANIA, które pojawiły się już w artykułach, ale oferta jest dużo bogatsza. Według mnie to smaczna przekąska, i jednocześnie bardzo sycąca. Polecam również domowe ciasteczka ze zbożami :)
      Myślę, że jedna paczuszka nie spowoduje jeszcze jakichś wielkich problemów, aczkolwiek zauważmy że syrop glukozowo-fruktozowy pojawia się w coraz większej ilości produktów, dlatego dobrze byłoby go unikać :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dziękuję za informację. Robiłam już właśnie ciasteczka w domu, wiadomo, takie są najlepsze ;) Jednak teraz brakuje mi czasu i szukam alternatywy. Muszę koniecznie spróbować ciasteczek BioAnia. Tak, wiem syrop glukozowo-fruktozowy pakują już wszędzie, dlatego czytam skład produktów i staram się go unikać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! Paula

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...