czwartek, 8 sierpnia 2013

Batonik MILKYWAY

Jeśli miałabym powiedzieć, jakie słodycze pamiętam z dzieciństwa, to wymieniłabym kolorowe gumy w kulkach i...tak, gwiazdki MilkyWay! Ale no cóż, jak dotąd się z nimi nie spotkałam, a więc dziś w miarę wracając do dzieciństwa, zajmę się batonikiem MILKYWAY - białe puszyste nadzienie (61%) oblane mleczną czekoladą. Sam batonik ma masę 21,5g.
SKŁAD: cukier, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, laktoza, serwatka w proszku, jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja, zhydrolizowane białko mleka, aromat.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Syrop glukozowy: cukier...
Odtłuszczone mleko w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Tłuszcz kakaowy: inaczej masło kakaowe powstałe z miazgi kakaowej.
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Miazga kakaowa: pozbawione łupin, zmielone ziarna kakaowca. Flawonoidy obecne w ziarnie kakaowca chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegają też chorobom układu krążenia.
Tłuszcz mleczny: jest przede wszystkim źródłem energii, ale zawiera również w swoim składzie witaminę A, D oraz E.
Laktoza: białko nietolerowane przez niektóre osoby.
Serwatka w proszku: nic nie mam do serwatki, ale w proszku?
Jęczmienny ekstrakt słodowy: słodzik...
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Lecytyna sojowa: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Białko jaja: :)
Zhydrolizowane białko mleka: przeznaczone dla dzieci i osób dorosłych dotkniętych alergia na białko mleka. Dość przetwarzane...
Aromat: no tak, ale jaki? :(

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/21,5g (%GDA):
Wartość energetyczna: 98 kcal/410 kJ (5%)
Białko: 0,8g (2%)
Węglowodany: 15,3g (6%)
  w tym cukry: 13,9g (15%)
Tłuszcz: 3,6g (5%)
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,1g (11%)
Błonnik: 12,5g
Sól: 0,11g (2%)

WRAŻENIA: Batonik jest baaardzo słodki. Nadzienie puszyste - coś na kształt zbitej pianki, mleczne, okryte czekoladą mleczną, która błyskawicznie rozpływa się w ustach.

1 komentarz:

  1. O zgrozo, uwielbiałam te batoniki w dzieciństwie. Cały rok od świąt do świąt nie jadam słodyczy, a zawsze w skarpetę lub koszyczek dostawałam milkyway'a. Cóż to była za rozkosz! A tu taka niespodzianka... cukry, tłuszcze. Trudno, raz do roku można zaśmiecić żołądek.

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...