czwartek, 29 sierpnia 2013

Popcool Chips SONKO popcorn zielona cebulka

Dziś sprawdzimy skład propozycji czytelnika, która również znajduje się na półce ze zdrową żywnością - chipsy popcornowe o smaku zielonej cebulki SONKO. Paczuszka ma masę 60g. Produkt zawiera 75% mniej tłuszczu. Bez konserwantów, glutaminianu monosodowego.
SKŁAD: kukurydza popcornowa - bez łuski (85%), preparat aromatyzujący o smaku zielonej cebulki (sól, glukoza, serwatka w proszku (z mleka), cebula w proszku, laktoza (z mleka), mleko w proszku, suszona natka pietruszki, ekstrakt z drożdży, regulatory kwasowości: kwas jabłkowy i mlekowy, syrop glukozowy, olej roślinny (rzepakowy), tłuszcz roślinny (kokosowy), oliwa z wytłoczyn oliwek.

Kukurydza popcornowa - bez łuski: niewiele na temat tej kukurydzy, ale z pewnością zawiera dużo węglowodanów, a mało dość błonnika.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli? Martwi mnie, że znajduje się na II miejscu.
Glukoza: no czyli cukier...
Serwatka w proszku (z mleka): proszek :(
Cebula w proszku: ten proszek mi się troszeczkę nie podoba.
Laktoza (z mleka): uwaga alergicy!
Mleko w proszku: proszek...
Suszona natka pietruszki: mniam!
Ekstrakt z drożdży: :)
Kwas jabłkowy: uważany za nieszkodliwy.
Kwas mlekowy: uważany za nieszkodliwy.
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Olej roślinny (rzepakowy): nie zawiera cholesterolu, za to posiada więcej kwasu omega-3 niż sławna oliwa z oliwek. Olej ten może być spożywany w trakcie diety odchudzającej, bowiem zawiera profil kwasów tłuszczowych wspierających proces chudnięcia.
Tłuszcz roślinny (kokosowy): jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczy.
Oliwa z wytłoczyn oliwek: oliwa uzyskiwana przy użyciu substancji chemicznych z masy pozostałej z tłoczenia oliwek, tzw. wytłoków oliwnych. Masa ta zawiera niewielką ilość oliwy, która jest ekstrahowana za pomocą rozpuszczalnika. Następnie uzyskana oliwa podlega rafinacji (patrz opis powyżej). Jest to najniższej jakości dopuszczona do konsumpcji oliwa.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 406kcal/1717 kJ
Białko: 8,9g
Węglowodany: 76,8g
 w tym cukry: 3g
Tłuszcz: 6,9g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,99g
Błonnik: 0,6g
Sód: 0,76g

WRAŻENIA: Krążki smakują jak chrupki kukurydziane posypane mieszanką suszonej cebuli, cukru i soli. Według mnie, mniej wypieczone i chrupiące.

3 komentarze:

  1. Bardzo dziękuje za przedstawienie tego produktu na blogu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne i ciekawe informacje dla laika jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy blog na pewno tu jeszcze zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...