Chyba natrafiłam na ideał pieczywa...
Mam przed sobą opakowanie pieczywa WASA z trzema rodzajami zbóż, o masie 220g (1 opakowanie = ok. 22 kromek).
SKŁAD: pełnoziarnista mąka żytnia 82%, otręby pszenne 14%, płatki owsiane 7,7%, nasiona sezamu, sól.
Pełnoziarnista mąka żytnia: obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób
sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce
nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.Otręby pszenne: stanowią niezbędny składnik pokarmowy każdej dobrze zbilansowanej diety.
Mają najwyższą zawartość błonnika, przez co korzystnie wpływają na
trawienie, mogą powodować obniżenie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu i
cukru we krwi.
Płatki owsiane: pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia,
mają swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, stabilizują poziom cukru we krwi i mogą
zapobiegać cukrzycy. Zawarte w nich substancje mają działanie estrogenopodobne, przeciwutleniające i przeciwdepresyjne.
Nasiona sezamu: zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, wpływającą dobrze na sprawność umysłową.Wartość odżywcza sezamu porównywalna jest do wartości białka kurzego. Ziarenka sezamu
są źródłem: protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu,
wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia,
że są łatwo przyswajalne. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 357 kcal/1500 kJ
Białko: 11,5g
Węglowodany: 59g
w tym cukry: 2g
Tłuszcz: 4,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g
Błonnik pokarmowy: 17g
Sól: 0,5g
WRAŻENIA: Kromki są bardzo chrupkie, nie nasiąkają łatwo podczas smarowania pastami. Na swojej powierzchni mają płatki owsiane i ziarenka sezamu, mają charakterystyczny posmak mąki żytniej.
Lubię Twój blog. Jest wyjątkowy. Lubię również to co robisz, trzymaj tak dalej. //Souver
OdpowiedzUsuń