Produkty zbożowe

POLECANE...

PIECZYWO


ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!!
  •  Ze względu na zawartość mąki pieczywo dzieli się na: pszenne, żytnio - pszenne, żytnie z mąki jasnej lub razowej. Najlepszym wyborem byłby ostatni rodzaj produktu - im wyższy typ mąki (np. pełnoziarnista 3000, 2000) tym lepiej, gdyż pieczywo jest zdrowsze (zawiera więcej cennych składników mineralnych ze względu na obecność otrębów i zarodków). Taki chleb powinien być ciężki, twardy, zwarty, z grubą, wypieczoną skórką. Nie powinien mieć dziur. W grę nie wchodzi również tzw. "klucha" - po zgnieceniu powinien wrócić do dawnej postaci. Unikaj mąki pszennej najgorszej jakości.
  • Prawdziwy chleb powinien składać się głównie z mąki, drożdży lub zakwasu, wody i soli oraz może z dodatkowych składników takich jak płatki, ziarna zbóż, nasiona, bakalie.
  • W składzie dobrego chleba nie powinien znaleźć się: sztuczny miód, cukier, syntetyczne emulgatory, polepszacze, spulchniacze i barwiące składniki, olej palmowy, wszelkie substancje w proszku.
  • Chleb "napchany" oznacza chleb z glutenem.
  • Uważaj na kolor pieczywa - producenci często barwią produkty, aby oszukać konsumenta. 
  • Chleb nie powinien zawierać żadnych konserwantów!!!
  • Sprawdzaj zawartość błonnika w jednej porcji. Producenci lubią hasła "pełne błonnika", ale często dotyczy to 100g, co w wielu przypadkach  stanowi wiele porcji produktu.
  • Produkt z małą zawartością "podejrzanych" składników wcale nie musi być nisko-przetworzony. A przecież w zdrowiej diecie powinny dominować produkty nisko-przetworzone. Wyobraź więc sobie, czy dany podstawowy składnik, musiał "przejść" wiele etapów, aby zostać ukształtowanym w taki sposób (np. wafle ryżowe).
  • Chlebek "tekturka" zawiera często nawet więcej kalorii niż zwykły w 100g, jednak ze względu na procesy technologiczne, 1 kromka jest bardzo lekka - ma mniej kalorii. 
  • Tak naprawdę nie istnieje chleb "dla odchudzających" - warto wybierać chleb ciemny z piekarni (1 kromka ma rzeczywiście więcej kalorii niż "tekturka", ale można się nim dobrze nasycić). Ważna jest ilość i jakość!

PŁATKI I OTRĘBY 


ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!!
  •  Uważaj na zawartość cukrów prostych w płatkach - można ją sprawdzić w tabelce wartości odżywczych na opakowaniu. Jeśli produkt zawiera 30g prostych cukrów na 100g płatków - to totalne zabójstwo dla naszego organizmu. Myślę, że optymalną ich ilością jest maksymalnie 10g/100g.
  •  Co do składu płatków, to niepożądane są: cukier, sól, tłuszcz roślinny (a dokładnie olej palmowy), utwardzony tłuszcz roślinny, sztuczne aromaty (czasami występują pod nazwą: "aromaty podobne do naturalnych"), karmel amoniakalny, fosforan trójsodowy, soja, niektóre słodziki. Unikaj również obecności mąki pszennej (producenci dodają zazwyczaj tę najgorszego typu) na początkowych lokatach.
  • Szukaj płatków z dużą zawartością błonnika - w niektórych może go być aż 15g! Dzięki temu będziesz syty/a przez dłuższy czas. 
  • Sprawdzaj kaloryczność płatków - im niższa, tym lepiej. Zauważ również, że płatki kukurydziane będą lżejsze od musli - sprawdzaj i waż.
  •  Sprawdzaj producentów - "bez cukru" oznacza, że w składzie w ogóle go być nie powinno i wtedy płatki zasługują na naszą uwagę.
  •  Nawet nie dotykaj paczek z płatkami słodkimi - to rozdrobnione ziarno posypane ogromną ilością cukru!
  •  Zastanów się, czy obecność truskawek, wiśni i innych mięsistych owoców nie jest podejrzana - aby ususzyć te owoce, producent musiał wykorzystać wiele procesów technologicznych, a więc zawierają one mniej wartości odżywczych.
  • Uważaj na hasła typu: "fit"/"zdrowe"/"lekkie"/"light" itd. gdyż właśnie takie płatki zazwyczaj zawierają najwięcej cukru!
  • Uważaj również na hasła typu: "dla dzieci"/"tylko 10g cukru na porcję" itd. (a porcja to pewnie tylko 15g)/"wzbogacane dużą ilością wapnia i witamin (syntetycznych...)
  •  Sprawdzaj zawartość owoców w musli - dziesiętne procenty to wcale nie jest powód do dumy! 

MAKARONY 

KASZE 

RYŻ 

MĄKI 

PRZEKĄSKI ZBOŻOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...