sobota, 24 sierpnia 2013

Pieczywo WASA żytnie delikatess

Zauważyłam na półkach mojego sklepu osiedlowego kolejny rodzaj pieczywa WASA - żytnie, delikatess. Przyznam, że ten najbardziej przypadł mi do gustu. W paczuszce jest ok. 23 kromek, razem ważą łącznie 210g.
Do wypieku 100g produktu użyto 111g pełnoziarnistego żyta.
SKŁAD: pełnoziarnista mąka żytnia, sól, drożdże.

Pełnoziarnista mąka żytnia: obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Drożdże: :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 334kcal/1405 kJ
Białko: 10g
Węglowodany: 59g
 w tym cukry: 2g
Tłuszcz: 1,5g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3g
Błonnik: 22g
Sól: 1 g

WRAŻENIA: Pieczywo jest chrupiące, delikatnie żytnie i przyjemne w smaku.

1 komentarz:

  1. To pieczywo stało się jednym z podstawowych elementów moich śniadań od kiedy zaczęłam się zdrowo odżywiać i jest to jeden z moich numerów jeden wśród pieczywa ;)

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...