Zauważyłam na półkach mojego sklepu osiedlowego kolejny rodzaj pieczywa WASA - żytnie, delikatess. Przyznam, że ten najbardziej przypadł mi do gustu. W paczuszce jest ok. 23 kromek, razem ważą łącznie 210g.
Do wypieku 100g produktu użyto 111g pełnoziarnistego żyta.
SKŁAD: pełnoziarnista mąka żytnia, sól, drożdże.
Pełnoziarnista mąka żytnia: obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób
sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce
nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Drożdże: :)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 334kcal/1405 kJ
Białko: 10g
Węglowodany: 59g
w tym cukry: 2g
Tłuszcz: 1,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3g
Błonnik: 22g
Sól: 1 g
WRAŻENIA: Pieczywo jest chrupiące, delikatnie żytnie i przyjemne w smaku.
To pieczywo stało się jednym z podstawowych elementów moich śniadań od kiedy zaczęłam się zdrowo odżywiać i jest to jeden z moich numerów jeden wśród pieczywa ;)
OdpowiedzUsuń