piątek, 2 sierpnia 2013

Ciastka zbożowe BELVITA z nadzieniem jogurtowym

 I kolejny produkt z serii "smacznie i zdrowo". Czy aby na pewno?
Mam przed sobą opakowanie 253g ciastek zbożowych BELVITA (1 ciastko=25,3g=119kcal).
SKŁAD: mąka pszenna 31,4%, zboża pełnoziarniste 23,9% (mąka pszenna pełnoziarnista 12%, płatki owsiane 8,9%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 1%, mąka żytnia pełnoziarnista 1%, mąka orkiszowa pełnoziarnista 1%), cukier, olej roślinny, skrobia pszenna, dekstroza, jogurt w proszku 3%, serwatka w proszku, substancje wzbogacające (wapń, magnez, witamina E, żelazo, niacyna, tiamina), substancje spulchniające (węglany sodu, difosforany, węglany amonu), aromaty, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Płatki owsiane: pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia, mają swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, stabilizują poziom cukru we krwi i mogą zapobiegać cukrzycy. Zawarte w nich substancje mają działanie estrogenopodobne, przeciwutleniające i przeciwdepresyjne.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: zawiera duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i węglowodanów. Wpływa korzystnie na paznokcie, skórę, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
Mąka żytnia pełnoziarnista: obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Mąka jęczmienna pełnoziarnista: cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz beta karotenu. Zawiera również enzymy wzmacniające organizm.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Olej roślinny: powstają głównie z owoców oraz nasion roślin oleistych. Otrzymywane są w wyniku bezpośredniego wytłaczania lub za pomocą odpowiednich rozpuszczalników organicznych lub procesów filtrowania.
Skrobia pszenna: dzięki związanym cząsteczkom glukozy w długie łańcuchy, uwalniana jest powoli, przez co potrawa syci na dłuższy czas. Trzeba jednak pamiętać, że nie należy z nią przesadzać.
Lecytyna sojowa: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu.
Dekstroza: cukier...
Jogurt w proszku: w proszku? Dziękuję bardzo.
Serwatka w proszku: i znów proszek...
Aromat: no tak, przecież sam jogurt już powinien nadawać aromat ciasteczkom :(
Mleko odtłuszczone w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Lecytyna sojowa: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Substancje wzbogacające (magnez, niacyna, żelazo, witamina B6, tiamina, kwas foliowy): syntetyczne..:(

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 470 kcal/1965 kJ
Białko: 7,7g
Węglowodany: 67g
  w tym cukry: 28g
Tłuszcz: 18g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,7g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Sól: 0,240g

WRAŻENIA: Ciasteczka są kruche, wyczuwalne w nich są cząstki zbóż. W smaku słodkie, czuć specyficzny posmak chemii. Przełożone słodkim, "śmietanko-podobnym" zbitym kremem.

1 komentarz:

  1. Szkoda, że te ciasteczka mają w sobie tyle cukru. Bardzo je lubiłam :(

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...