I kolejny produkt z serii "smacznie i zdrowo". Czy aby na pewno?
Mam przed sobą opakowanie 253g ciastek zbożowych BELVITA (1 ciastko=25,3g=119kcal).
SKŁAD: mąka pszenna 31,4%, zboża pełnoziarniste 23,9% (mąka pszenna pełnoziarnista 12%, płatki
owsiane 8,9%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 1%, mąka żytnia pełnoziarnista 1%, mąka orkiszowa pełnoziarnista 1%), cukier, olej roślinny, skrobia pszenna, dekstroza, jogurt w proszku 3%, serwatka w
proszku, substancje wzbogacające (wapń, magnez, witamina E, żelazo, niacyna,
tiamina), substancje spulchniające (węglany sodu, difosforany, węglany amonu), aromaty, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Płatki owsiane: pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia,
mają swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, stabilizują poziom cukru we krwi i mogą
zapobiegać cukrzycy. Zawarte w nich substancje mają działanie estrogenopodobne, przeciwutleniające i przeciwdepresyjne.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: zawiera duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i węglowodanów.
Wpływa korzystnie na paznokcie, skórę, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
Mąka żytnia pełnoziarnista: obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób
sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce
nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Mąka jęczmienna pełnoziarnista: cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz
beta karotenu. Zawiera również enzymy wzmacniające organizm.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Olej roślinny: powstają głównie z owoców oraz nasion roślin oleistych. Otrzymywane są w
wyniku bezpośredniego wytłaczania lub za pomocą odpowiednich
rozpuszczalników organicznych lub procesów filtrowania.
Skrobia pszenna: dzięki związanym cząsteczkom glukozy w długie łańcuchy,
uwalniana jest powoli, przez co potrawa syci na dłuższy czas. Trzeba
jednak pamiętać, że nie należy z nią przesadzać.
Lecytyna sojowa: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać
niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle
spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak
dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest
produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie
modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu.
Dekstroza: cukier...
Jogurt w proszku: w proszku? Dziękuję bardzo.
Serwatka w proszku: i znów proszek...
Aromat: no tak, przecież sam jogurt już powinien nadawać aromat ciasteczkom :(
Mleko
odtłuszczone w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego
obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do
nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Lecytyna sojowa: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać
niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle
spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak
dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest
produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie
modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Substancje wzbogacające (magnez, niacyna, żelazo,
witamina B6, tiamina, kwas foliowy): syntetyczne..:(
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 470 kcal/1965 kJ
Białko: 7,7g
Węglowodany: 67g
w tym cukry: 28g
Tłuszcz: 18g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,7g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Sól: 0,240g
WRAŻENIA: Ciasteczka są kruche, wyczuwalne w nich są cząstki zbóż. W smaku słodkie, czuć specyficzny posmak chemii. Przełożone słodkim, "śmietanko-podobnym" zbitym kremem.
Szkoda, że te ciasteczka mają w sobie tyle cukru. Bardzo je lubiłam :(
OdpowiedzUsuń