piątek, 30 sierpnia 2013

Lód Big Milk ALGIDA Nugat

Póki jeszcze dość ciepło na dworze, zajadamy się "nowoczesną ambrozją" - lodami. Dzisiaj przedstawię Wam skład lodów marki ALGIDA - Big Milk Nugat. Jedna porcja ma masę 64g (110ml).
SKŁAD: odtworzone odtłuszczone mleko (60%), cukier, syrop glukozowy-fruktozowy, woda, olej kokosowy, syrop glukozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, preparat serwatkowy (mleko), pasta z orzechów laskowych (0,7%), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), mleko odtłuszczone: koncentrat lub proszek; masło kakaowe, śmietanka w proszku (0,15%), miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, aromaty.

Odtworzone odtłuszczone mleko: poddane obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Syrop glukozowy-fruktozowy: tajna bomba! A więc: otyłość, cukrzycy typu 2, zwiększony apetyt, zwiększony poziom cholesterolu i wiele, wiele innych...
Woda: nieszkodliwa...
Olej kokosowy: jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczy.
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu: :))
Preparat serwatkowy (mleko): no a z czego innego ma być serwatka?
Pasta z orzechów laskowych: ale jej dużo...:(
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych: uważane za nieszkodliwe, występują w naturze.
Mączka chleba świętojańskiego: naturalny, nieszkodliwy składnik żelujący i zagęszczający.
Guma guar: nie jest określone dopuszczalne dzienne jej spożycie oraz brak informacji na temat skutków ubocznych. U niektórych zbyt duże ilości mogą doprowadzić wzdęć.
Karagen: w dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.
Mleko odtłuszczone: koncentrat lub proszek: a nie lepiej normalne mleko?
Masło kakaowe: tłuszcz kakaowy.
Śmietanka w proszku: i znów proszek...
Miazga kakaowa: pozbawione łupin, zmielone ziarna kakaowca. Flawonoidy obecne w ziarnie kakaowca chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegają też chorobom układu krążenia.
Mleko pełne w proszku: cieszę się, że mleko ale po co tak przetworzone?
Odtłuszczone mleko w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Aromaty: aromat loda..hm :(

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/64g (% GDA*):
Wartość energetyczna: 95 kcal/390 kJ (5%)
Białko: 2g (4%)
Węglowodany: 15g (6%)
  w tym cukry: 13g (14%)
Tłuszcz: 2,5g (4%)
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2g (10%)
Sól: 0,064g (1%)

WRAŻENIA: Lód jest słodki, dosyć kremowy, ale mniej niż inne lody, można wyczuć w nim bardzo lekką nutę orzechową.

1 komentarz:

  1. o kurcze...a ja tak uwielbiam, ale te śmietankowe.... :/ Będzie trzeba się przerzucić na własnoręcznie robione

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...