Wciąż "buszuję" wśród jogurtów naturalnych. Tym razem nadszedł czas na jogurt naturalny ZOTT naturalna rozkosz. Kubeczek ma masę 180g.
SKŁAD: mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych.
Mleko: o jego zaletach już chyba nie muszę mówić...
Odtłuszczone mleko w proszku:
uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego
obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do
nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy
:(
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej
przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek
osocza krwi, ale jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!
Żywe kultury bakterii: bakterie, które przedostają się "szczęśliwie" do jelita grubego, gdzie osiedlają się i rozmnażają, wzmacniają naturalną mikroflorę jelitową, która stanowi barierę ochronną dla chorobotwórczych bakterii i bierze także udział w trawieniu niektórych
składników pokarmowych. Jest również odpowiedzialna za syntezę witamin z
grupy B(lepsza koncentracja i optymizm, prawidłowa praca układu
nerwowego i pokarmowego, oddechowego, odpornościowego, uregulowana
gospodarka węglowodanowa, prawidłowy wzrost organizmu i produkcja
czerwonych krwinek, prawidłowe wytwarzanie energii z węglowodanów i
tłuszczów, złagodzone stany zapalne organizmu, prawidłowa produkcja
hormonów, lepszy wzrost włosów i ich pigmentacja, zapobieganie
przedwczesnemu starzeniu, prawidłowa przemiana aminokwasów, komórki
nerwowe zaopatrywane w glukozę, synteza przeciwciał i krwinek
czerwonych, powstanie endorfin, kwasów nukleinowych) i witaminy K
(produkcja aktywatorów krzepnięcia krwi w wątrobie i procesy
metaboliczne układu kostnego przebiegają prawidłowo).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 63kcal/266 kJ
Białko: 4,9g
Węglowodany: 4,2g
Tłuszcz: 3g
WRAŻENIA: Jogurt jest stosunkowo mniej gęsty i bardziej kwaskowaty w porównaniu do innych jogurtów naturalnych.
to dobrze ,bo jem tylko te jogurty :)
OdpowiedzUsuń...ale jaka jest DOKŁADNA nazwa tych bakterii w jogurcie Zott? Bo TYLKO niektóre bakterie "przetrwają" barierę kwasu solnego w żołądku i dostają się do jelit!
UsuńJa jakoś nie mogę przemóc się, aby jeść jogurty naturalne, jak dla mnie są za bardzo kwaskowate, choć tego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTen według mnie jest najbardziej kwaskowaty ze wszystkich dotąd spożywanych przeze mnie. Ja nigdy nie jadam jogurtów naturalnych "samych" - po prostu mi też nie smakują, ale polecam z dużą ilością zmiksowanych owoców i z cynamonem - mamy jogurt owocowy i praktycznie nie czuć różnicy :)
Usuńzgadzam się! i nie ma obawy o wszystkie te dziwne substancje słodzące, którymi to "wzbogaca się" jogurty owocowe. No i wiemy jakie dajemy do nich owoce...Bynajmniej nie w ilości 0,003% :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to zott i danone to najgorsze jogurty naturalne, ich smak zupełnie mi nie pasuje.
OdpowiedzUsuńz założenia nie znoszę jogurtów naturalnych , ale Zott to jest cudowny jogurt! ma tylko 3% tłuszczu, a nie jest "light", czyli nie ma zbędnych zapychaczy, a w smaku smakuje mi jak kwaśna śmietana :P
OdpowiedzUsuń