sobota, 10 sierpnia 2013

Batonik z czekolady DANUSIA Wawel Magnetic z nadzieniem o smaku miętowym

Ogólnie nie przepadam za batonikami typu czekolada + nadzienie, ale za to moja mama je uwielbia. Mam przed sobą batonik DANUSIA z czekolady z nadzieniem o smaku miętowym Wawel Magnetic, o masie 40g. Zakupione w Biedronce.
SKŁAD: czekolada 57% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), nadzienie (cukier, syrop glukozowy, spirytus, substancja utrzymująca wilgoć: enzym inwertaza, naturalny aromat miętowy). Zawartość masy kakaowej w czekoladzie min. 43%.

Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Miazga kakaowa: pozbawione łupin, zmielone ziarna kakaowca. Flawonoidy obecne w ziarnie kakaowca chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegają też chorobom układu krążenia.
Tłuszcz kakaowy: inaczej masło kakaowe powstałe z miazgi kakaowej. Masło kakaowe może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren, np. zbyt długie prażenie.
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Lecytyna sojowa: jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
E476: w testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek tego składnika obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie. 

Aromat: ahh aromat :(
Syrop glukozowy: cukier...
Spirytus: tutaj wiemy wszystko :D
Naturalny aromat miętowy: :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/40g:
Wartość energetyczna: 180 kcal/ 752kJ
Białko: 1g
Węglowodany: 26,8g
Tłuszcz: 7,3g

WRAŻENIA: Batonik jest bardzo słodki - zwłaszcza lepkie nadzienie o smaku miętowym podobne do tego, które wypełnia wnętrze czekoladek "After Eight". Czekolada zaś również słodka z lekkim posmakiem gorzkim, nie rozpływa się już tak łatwo jak niektóre kiepskiej jakości czekolady.

1 komentarz:

  1. Także ja również jestem wielką zwolenniczką wszystkiego co jest słodkie. Najbardziej bardzo lubię różnego rodzaju wypieki i desery. Największym sukcesem było zrobienie ciasta czekoladowego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo smakowało wszystkim. Jestem przekonana, że podstawowy składnik czyli czekolada jest w tym cieście najważniejsza.

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...