I znów dzisiaj wybrałam się do sklepu w poszukiwaniu jogurtów owocowych, które wreszcie mogłyby mnie zadowolić. Ponieważ uwielbiam smak waniliowy, zaciekawiła mnie buteleczka 250g (1 szklanka) jogurtu marki JOVI - pitny 0% tłuszczu, bez dodatku cukrów. Podobno ma być to jogurt z dodatkiem pokruszonej laski wanilii.
SKŁAD: odtłuszczone mleko pasteryzowane, substancje słodzące: maltitol,
aspartam, acesulfam - K, białka mleka, skrobia modyfikowana
kukurydziana, aromat, koncentrat z krokosza barwierskiego, laska wanilii
(0,01 %), barwnik: beta karoten, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz
Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Odtłuszczone mleko pasteryzowane: wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Maltitol: odradza się dzienne spożywanie przekraczające 30g - może powodować biegunki.
Aspartam: i to jest właśnie przyczyna moich trudnych rozważań. Naukowcy są
podzieleni, co do szkodliwości tej substancji. Jedni twierdzą, że
podawana w normalnej substancji, jest doskonałą substancją słodzącą, w
dodatku dla cukrzyków. Jednak coraz częściej można usłyszeć, że aspartam
to niebezpieczny składnik (w grę wchodzi nawet podejrzenie o
fałszowanie wyników, co do szkodliwości aspartamu - miał on powodować
guzy mózgu u badanych szczurów). Ponieważ jak dla mnie jest on jednak
dość podejrzany, to zaznaczam go na czerwono, aczkolwiek decyzję o
kupnie produktu z tym składnikiem pozostawiam już Tobie, drogi
czytelniku:) U dziecka ważącego 25kg spożycie 600g jogurtu light jest
równoznaczne z przekroczeniem dopuszczalnej normy spożycia aspartamu.
Acesulfam - K: uważany za nieszkodliwy. Ja nie spożywam wielu produktów z tym
składnikiem, ale jeśli Ty, drogi czytelniku, wypiłeś już dzisiaj ok. 6l
soku pomarańczowego słodzonego tym składnikiem, to wiedz, że
przekroczyłeś dopuszczalną normę spożycia acesulfamu i może być
niebezpiecznie...Niektórzy naukowcy twierdzą, że jest jednak szkodliwy, gdyż badania nie zostały prowadzone prawidłowo.
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako
materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale
jednocześnie to główny alergen mleczny.
Skrobia modyfikowana
kukurydziana: głównym źródłem skrobi są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka, manioku oraz kolba kukurydzy. Uważana za nieszkodliwą.
Aromat: ciekawe jaki?:(
Koncentrat z krokosza barwierskiego: pomarańczowy "barwnik".
Laska wanilii
(0,01 %): no to rzeczywiście dużo :(
Barwnik: beta karoten: naturalny.
Żywe kultury bakterii jogurtowyc: bakterie, które przedostają się "szczęśliwie" do jelita grubego, gdzie osiedlają się i rozmnażaj, wzmacniają naturalną mikroflorę jelitową, która stanowi barierę ochronną dla chorobotwórczych bakterii i bierze także udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych. Jest również odpowiedzialna za syntezę witamin z grupy B i witaminy K.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/250g:
Wartość energetyczna: 100 kcal/425 kJ
Białko: 9,3g
Węglowodany: 15,3g
w tym cukry: 11g
Tłuszcz: 0,3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
Błonnik: 0g
Sód: 0,3g
WRAŻENIA: Jogurt jest wyraźnie słodki, można w nim wyczuć aromat wanilii, rzeczywiście dość rzadki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...