I znów "szmuglujemy" skład pieczywa WASA - tym razem 115g pieczywa z pełnoziarnistej mąki żytniej z siemieniem lnianym, sezamem i owsem (22 kromek; 1 kromka = 9,5g = 33 kcal).
SKŁAD: pełnoziarnista mąka żytnia, płatki owsiane, brązowe nasiona lnu, żółte nasiona lnu, nasiona sezamu, sól.
Pełnoziarnista mąka żytnia: obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób
sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce
nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Płatki owsiane: pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia,
mają swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, stabilizują poziom cukru we krwi i mogą
zapobiegać cukrzycy. Zawarte w nich substancje mają działanie estrogenopodobne, przeciwutleniające i przeciwdepresyjne.
Nasiona lnu: mają działanie osłaniające przewód pokarmowy. Całe i rozdrobnione nasiona są łagodnym środkiem przeczyszczającym.
Nasiona sezamu: zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nienasycone kwasy tłuszczowe,
lecytynę, wpływającą dobrze na sprawność umysłową.Wartość odżywcza
sezamu porównywalna jest do wartości białka kurzego. Ziarenka sezamu
są źródłem: protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu,
wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia,
że są łatwo przyswajalne. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 348kcal/1464 kJ
Białko: 11g
Węglowodany: 55g
w tym cukry: 1,5g
Tłuszcz: 4,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5g
Błonnik: 22g
Sól: 1g
WRAŻENIA: Pieczywo jest chrupiące, z widocznymi nasionkami sezamu i płatkami owsianymi na wierzchu, o charakterystycznym posmaku mąki żytniej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie przepadam za WASĄ :)
OdpowiedzUsuń