piątek, 19 lipca 2013

Lody MARLETTO o smaku advokatowym z sosem toffi i polewą czekoladową

Kiedyś moja koleżanka zaproponowała mi spacer, a przy tym skonsumowanie loda w niewiarygodnie niskiej cenie. Produkt oczywiście pochodzi z Biedronki. Już wiemy, że jego korzyścią jest niska cena, ale czy tak samo będzie ze składem?
1 porcja takiego loda to120 ml.
SKŁAD: woda, cukier, rożek waflowy 10% (mąka pszenna, cukier, emulgator: lecytyny(z soi); tłuszcz roślinny, skrobia ziemniaczana, sól), tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, polewa czekoladowa 5%( tłuszcz roślinny, sproszkowana czekolada 30% (cukier, kakao), cukier, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyny (z soi); polirycynooleinian poliglicerolu; aromat), syrop glukozowo-fruktozowy, sos toffi 4% (woda, cukier, tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyny (z soi); stabilizator: guma guar; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat), serwatka w proszku (z mleka), pasta advokat 1,6% (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, sproszkowane żółtka jaj, emulgator: lecytyny(z soi); stabilizator: guma guar; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: karoteny), emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen; aromat, barwnik: karmel.

Woda: woda, jak woda - nieszkodliwa. Tylko to miał być lód mleczny a nie wodny!
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...A ile razy on się pojawia w tej litanii?Wolę nie liczyć.
Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Lecytyna(z soi): stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Skrobia ziemniaczana: skrobia dzięki związanym cząsteczkom glukozy w długie łańcuchy, uwalniana jest powoli, przez co potrawa syci na dłuższy czas. Trzeba jednak pamiętać, że nie należy z nią przesadzać.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Odtłuszczone mleko w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Kakao: na plus.
Polirycynooleinian poliglicerolu: w testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek tego składnika obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie. 

Aromat(y - nie jest ich mało): bo konsument przecież jest głupi i się nabierze na tych chytrych udawaczy.
Syrop glukozowo-fruktozowy: tajna bomba! A więc: otyłość, cukrzycy typu 2, zwiększony apetyt, zwiększony poziom cholesterolu i wiele, wiele innych...
Guma guar: nie jest określone dopuszczalne dzienne jej spożycie oraz brak informacji na temat skutków ubocznych. U niektórych zbyt duże ilości mogą doprowadzić wzdęć.
Kwas cytrynowy: występuje w ciągu przemiany materii u człowieka, nieszkodliwy w normalnych ilościach.
Serwatka w proszku (z mleka): nic nie mam do serwatki, ale w proszku?
Sproszkowane żółtka jaj: jaja w proszku...bez komentarza.
Barwnik: karoteny: przecież lód musi mieć swój odpowiedni kolor...
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych: uważane za nieszkodliwe, występują w naturze.
Mączka chleba świętojańskiego: naturalny, nieszkodliwy składnik żelujący i zagęszczający.
Karagen: w dużych dawkach może ograniczyć przyswajanie składników mineralnych i może działać przeczyszczająco.
Barwnik: karmel: naturalny barwnik posiadający brązową barwę

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/120ml:
Wartość energetyczna: 160 kcal/669 kJ
Białko: 2g
Węglowodany: 20,8g 
Tłuszcz: 7,6g

WRAŻENIA: Lód, jak lód - słodki, w dodatku tandetny smak "advokatu"(rozumiem, dzieci też jadają te lody) i "toffi" w środku w postaci bardziej gęstej i nieciągnącej się, sam wafelek oblany czekoladą też niezbyt dobrej jakości - namoknięty, miękki pod wpływem loda. Czekolady jak na lekarstwo, na samym wierzchu troszkę w postaci zestalonej polewy.

3 komentarze:

  1. no i co z tego, ze zawiera cukier i inne substancje? Taki skład jest prawie we wszystkich rożkach sklepowych, obojętnie czy z jakiejs konkretnej firmy, czy z biedronki.
    Mi te lody bardzo smakują, niestety zdarzają sie ludzie którym nie smakują tanie rzeczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz blog służy GŁÓWNIE temu, żeby ocenić skład produktu - wrażenia są subiektywne - każdy inaczej odczuwa dany smak i każdemu będzie smakowało, co innego - niezależnie od ceny (trafiłam kiedyś np. na biszkopty 3 razy tańsze ale i też 100 razy smaczniejsze). Nikt nawet nie wspomniał, że ZAWSZE "tańsze jest gorsze jakościowo". Jest to pierwszy rożek, który poddałam analizie, stąd nie wiem, jaki skład mają inne - natomiast nikt mi nie powie, że występujący 8 razy cukier w składzie to nic, bo w takim razie ten blog w ogóle nie musiałby istnieć - wszystkie produkty byłyby wspaniałe :) Dalsze analizowanie wykaże, który rożek jest najlepszy - aczkolwiek zauważmy, że w rankingu produktów istnieje ogólna kategoria "lody" - bardziej polecałabym te mniej przetworzone i prawdopodobnie te najmniej "urozmaicone" zajmą pierwsze miejsca, gdyż zazwyczaj mają najkrótszą "litanię". Oczywiście raz na jakiś czas nigdy nic nie zaszkodzi, a więc jeśli komuś dany lód smakuje, to niech się delektuje smakiem :)

      Usuń
    2. "NIESTETY zdarzają się ludzie, którym nie smakują tanie rzeczy" .. - " niestety"??- Właśnie stety! Dzięki Bogu , że są tacy ludzie, którzy na taniochę nie lecą. Za tanią rzeczą kryje się słaby materiał. Jak Pan myśli, jakich "drogich" składników musiałby użyć producent, żeby wyprodukować lód , który ostatecznie zostanie sprzedany za 0,99 gr?nie patrząc już nawet na podatek) Składniki najniższej jakości prowadzące jedynie to chorób.

      Usuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...