Kolejne lody, i już mi się nie podobają. Myślę, że lepiej, iż trafiam najpierw na te o gorszym składzie, a kiedyś w końcu natrafię na te idealne:)
Porcja takiego loda to 83g - 120ml.
I spójrzmy na litanię...
SKŁAD: cukier, tłuszcz roślinny częściowo utwardzany, mleko odtłuszczone w proszku, wafel płaski 8% (mąka pszenna, olej roślinny, cukier, sól, błonnik pszenny, emulgator: lecytyna (soja), substancja spulchniająca: E-500), syrop glukozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (10-12%), glukoza, serwatka w proszku (mleko), czekolada (zawiera soję) 0,25%, sos ajerkoniakowy 0,25% (mleko zagęszczone słodzone, syrop glukozowy, woda, cukier, spirytus (4%), tłuszcz roślinny utwardzany, glukoza krystaliczna, żółtko w proszku (jaja), substancja zagęszczająca: E-407, aromaty, emulgator: E-471, barwnik: E160b), emulgator: E471, stabilizator: E410, E412, barwniki: E-100, E-150c, aromaty.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Tłuszcz roślinny częściowo utwardzany: prawdopodobnie źródło kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą poziom tzw. „złego cholesterolu” (LDL), a obniżają poziom „dobrego”(HDL), a więc miażdżyca w pobliżu.
Mleko odtłuszczone w
proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego
obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do
nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Olej roślinny: powstają głównie z owoców oraz nasion roślin oleistych. Otrzymywane są w
wyniku bezpośredniego wytłaczania lub za pomocą odpowiednich
rozpuszczalników organicznych lub procesów filtrowania.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Błonnik pszenny: mmm...ale! U niektórych osób
produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić
żołądek.
Lecytyna (soja): tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać
niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle
spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak
dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest
produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie
modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
E-500: raczej nieszkodliwy (trudno jest przekroczyć dawkę).
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów.
Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym
wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu: okej...
Glukoza: cukier...
Serwatka w proszku (mleko): nic nie mam do serwatki, ale w proszku?
Czekolada (zawiera soję)
0,25%: uff zawrotna ilość...w dodatku soja - czyżby modyfikowana?
Mleko zagęszczone słodzone: 45% sacharozy, 8% tłuszczu, 7,5% białka oraz około 10% laktozy...mniam! Cukier!
Woda: nieszkodliwa :)
Spirytus (4%): a ze spirytusem też nie należy przesadzać, ale to jest lód o smaku ajerkoniakowym:)
Glukoza krystaliczna: cukier...
Żółtko w proszku (jaja): w proszku? Naprawdę?:(
E-407: karagen - odradzane jest jego częste spożycie, w dużych dawkach może działać przeczyszczająco
E-471: nieszkodliwe mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.
E-160b: naturalny roślinny barwnik - na razie nie wydano opinii na temat jego szkodliwości.
E-410: mączka chleba świętojańskiego - naturalny, nieszkodliwy składnik żelujący i zagęszczający. Uwaga alergicy!
E-412: nie jest określone dopuszczalne dzienne jej spożycie oraz brak informacji na
temat skutków ubocznych. U niektórych zbyt duże ilości mogą doprowadzić
wzdęć.
E-100: nieszkodliwy barwnik, ale nie należy przesadzać!
E-150c: karmel amoniakalny. Odradza się jego częste spożycie (nie wypadł zbyt dobrze w testach na zwierzętach).
AromatY: jest ich więcej i mają za zadanie udawanie loda.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/83g:
Wartość energetyczna: 160 kcal/669 kJ
Białko: 3,3g
Węglowodany: 21,2g
Tłuszcz: 7,2g
WRAŻENIA: Kiepskiej jakości wafelek (gniot) przełożony słodkim lodem o smaku "pseudo-czekoladowo-ajerkoniakowym" - kakaowo-mlecznym z jego lekkim posmakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...