wtorek, 16 lipca 2013

Ser topiony kremowy HOCHLAND w krążkach

Serek w krążkach - cóż za cudo! I w dodatku w środku śliczne małe trójkąciki! Sprawdźmy, czy aby naprawdę takie śliczne...
Krążek HOCHLAND 200g zawiera 8 trójkącików sera topionego (8 porcji). 1 porcja waży więc średnio 25g.
Istnieją różne rodzaje krążków i w każdym z nich są inne smaki serów:
- MIXTETT = z ziołami + z papryką + śmietankowy,
- SORTETT = z szynką + z papryką + śmietankowy,
- ŚMIETANKOWY,
- Z SZYNKĄ,
- TERCETT = emmentaler + z salami + ze szczypiorkiem i cebulą,
- KWARTETT = maasdamer + z borowikami + z ogórkiem i koperkiem + śmietankowy
- CZTERY SERY = cheddar + gouda wędzona + emmentaler + maasdamer
- MIX FIT = "odchudzony" MIXTETT

A teraz rozpatrzmy skład każdego rodzaju sera.
SKŁAD: 
Ser topiony kremowy z ziołami: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E339, białka mleka, zioła, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól, aromat.
Woda: no tak, przecież to w końcu woda z serem topionym a nie ser topiony...Ale oznajmiam - woda jest nieszkodliwa!
Ser: no wreszcie!
Masło: gdybym chciała posmarować sobie chlebek masłem to bym sobie posmarowała...ale ja chciałam zjeść bułeczkę z serem...Ale rozumiem - dla dobrej konsystencji wszystko!
Odtłuszczone mleko w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
E450: i mamy tutaj syntetyczny emulgator. Jeśli spożyjemy go w dużych ilościach, może nastąpić pogorszenie wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza  w naszym organizmie. Możliwe, że przyczyni się też do osteoporozy i odkładania się wapnia.
E452: piękne polifosforany, które powodują zaburzenia w gospodarce wapniowej.
E339: antyutleniacz zakłócający trawienie
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!

Zioła: w końcu...przecież to miał być ser topiony z ziołami a nie ser topiony z emulgatorami!
Regulator kwasowości - kwas cytrynowy: występuje w ciągu przemiany materii u człowieka, nieszkodliwy w normalnych ilościach.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Aromat: a po co?Przecież podobno są zioła. A zioła przecież nadają aromatu...
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 305 kcal
Białko: 7g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 230mg

Ser topiony kremowy z papryką: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, ogórki, papryka (3%), sole emulgujące: E450, E452, E339, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Ogórki: hmm...ogórki w serze topionym z papryką?Dziwne...
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 309 kcal
Białko: 7g
Węglowodany: 5g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 220mg

Ser topiony kremowy śmietankowy: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, sole emulgujące: E450, E452, E339, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, sól.
E331: nieszkodliwe regulatory kwasowości.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 309 kcal
Białko: 8g
Węglowodany: 5g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 250mg

Ser topiony kremowy z szynką: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, szynka 5%(mięso wieprzowe, sól, glukoza, przeciwutleniacz: E301, substancja konserwująca: E250, aromaty), białka mleka, sole emulgujące: E450, E452, E339, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, sól wędzarnicza, sól.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 309 kcal
Białko: 8g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 210mg

Ser topiony kremowy Emmentaler: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, ser Emmentaler (2%), sole emulgujące: E450, E452, E339, białka mleka, aromat sera,sól, regulatory kwasowości: E-331, kwas cytrynowy, barwnik: annato.
Ser Emmentaler: zawrotna ilość...aż 2%!:(
Aromat sera: no bo jak sera jest tyle, co na lekarstwo, to trzeba go czymś zastąpić...
E-331: cytryniany sodu - nieszkodliwe.
Annato: nie wydano jeszcze jednoznacznej  decyzji, co do jego szkodliwości.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 309 kcal
Białko: 8g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 230mg

Ser topiony kremowy cheddar: woda, ser Cheddar (24%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E339, białka mleka, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, aromaty naturalne, barwniki: beta-karoten i ekstrakt z papryki, sól.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 304 kcal
Białko: 9g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 28g

Ser topiony kremowy z salami: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, salami 4%(mięso wieprzowe i wołowe, mieszanka peklująca, cukry, przyprawy, przeciwutleniacz: E301, substancja konserwująca: E250), białka mleka, sole emulgujące: E450, E452, E339, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, sól wędzarnicza, pieprz, aromat.
Mięso wieprzowe i wołowe: no jak to z salami...
Cukry: o nie...:(
Przyprawy: ciekawe jakie...
E301: syntetyczny przeciwutleniacz, nieszkodliwy.
E250: spożyty w dużych ilościach hamuje transport tlenu, odradza się częste spożywanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 305 kcal
Białko: 7g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 220mg

Ser topiony kremowy ze szczypiorkiem i cebulą:woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku,  sole emulgujące: E450, E452, E339,białka mleka, cebula, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, sól, szczypior, aromaty.
Cebula i szczypior: no dobrze, ale jestem ciekawa, ile jej tak naprawdę jest...
Aromaty: zastępując aromat cebuli i szczypiora...
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 305 kcal
Białko: 7g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 220mg

Ser topiony kremowy Maasdamer: woda, ser Maasdamer (18%), ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, sole emulgujące: E450, E452, E339, aromat sera, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, sól, barwnik: beta-karoten.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 305 kcal
Białko: 8g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 310mg

Ser topiony kremowy z ogórkiem i koperkiem:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 313 kcal
Białko: 8g
Węglowodany: 5g
Tłuszcz: 29g
Wapń: 300mg

Ser topiony kremowy Gouda wędzona: woda, ser, ser Gouda wędzona (13%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E339, białka mleka, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, sól, barwnik, aromat, sól wędzarnicza.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 304 kcal
Białko: 9g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 28g

WRAŻENIA: Oczywiście nie smakowałam każdego smaku, gdyż zabrakłoby mi sił. Ogólnie mogę powiedzieć, że owszem, dany rodzaj nawet trochę odpowiada danemu tłustemu smakowi (no a jakże, przecież musi!), aczkolwiek ja wyczuwam tam dosyć dużą dozę chemii. Ser rzeczywiście dosyć łatwo się rozsmarowuje. Na pierwszy rzut oka przypomina mi stężałą galaretkę - jest idealnie uformowany i lekkie dotknięcie palcem nie deformuje go, troszkę "oślizły".

3 komentarze:

  1. O dzizas, kobieto, wez zaloz luzne gatki. To ze cos jest syntetyczne to nie znaczy ze od razu to samo zlo, a konserwanty, antyutleniacze, i inne "E costam" nie spowoduja ze nastepnego dnia dostaniesz raka, czy tam cos innego(chociaz rak w tych czasach jest najbardziej modny, wszystko powoduje raka, chleb, chipsy, cukierki, mieso, serki, WSZYSTKO!). Nie umrzesz od tego. Ja wlasnie jem kanapke z serkiem topionym trojkacikiem. Wczoraj tez jadlam, na sniadanie. Ok. Tygodnia temu tez jadlam. Guess what? ZYJE, i mam sie dobrze, wysmienicie sie czuje. Zawsze sie smieje z takich idiotow(nie moglam znalezc mniej obrazliwego slowa... Sorry) ktorzy kazde jedzenie wybrzydzaja, bo konserwanty, barwniki, aromaty czy cos innego. "Sama chemia". A co NIE jest chemia? Woda to tez chemia. My jestesmy wszyscy zbudowani z pierwiastkow, wszystko jest zbudowane z pierwiastkow chemicznych, rowniez to co jemy. Co za roznica, czy witaminy sa "naturalne"(czyli pochodza np. Z owocow) czy syntetyczne? Pytam sie serio, JAKA? To dalej dokladnie te same substancje, z tym ze jedne powstaly w labie a drugie nie. Wymyslacie sobie sami problemy. Ja to wam proponuje nic nie jesc, nie pic, nie uzywac kosmetykow, nie ubierac sie, bo to sama chemia ;) dla mnie to w sumie nawet lepiej, ze tacy nawiedzeni ekolodzy, albo pieprznieci na punkcie skladow konsumenci zyja na samych marchewkach - wiecej zostanie dla mnie ;) do widzenia, powodzenia! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za podanie składu serków i opis. Niedługo na zajęciach będę pokazywał co to jest prawdziwy ser topiony!

    OdpowiedzUsuń
  3. problem z konserwantami jest w tym, że są w większości produktów sprzedawanych w sklepach, a kupując i zjadając je codziennie po trochu w każdym produkcie... chyba nie trzeba już więcej nic dodać aby wyobrazić sobie skutki zażywania tych specyfików przez wiele wiele lat

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...