I kolejny jogurt owocowy...W mojej liście produktów często będą pojawiać się właśnie jogurty, gdyż je uwielbiam. Sprawdźmy więc, czy Activia do picia firmy DANONE zasługuje na naszą uwagę.
Mam przed sobą dwa rodzaje jogurtu tego typu, tzn. o smaku maliny i granatu oraz o smaku truskawkowo - ananasowym. Każda z tych buteleczek ma masę równą 300g, przy czym producent sugeruje, aby za jedną porcję przyjąć 200g - opakowanie zawiera więc 1,5 porcji (już widzę te tłumy, które odmierzają i zostawiają 0,5 porcji a więc 100g).
Jogurt o smaku maliny i granatu ze szczepem ActiRegularis(Bifidobacterium DN - 173010).
SKŁAD: mleko, cukier, malina 2,4%, substancja zagęszczająca: guma arabska, mleko w proszku odtłuszczone, soki owocowe na bazie soków skoncentrowanych: z granatu 0,23%, z marchwi i czarnej porzeczki, aromat, żywe kultury bakterii mlekowych.
Mleko: o jego zaletach już chyba nie muszę mówić...
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Malina: no wreszcie jakiś owoc...2,4% - rzeczywiście zawrotna ilość!
Guma arabska: otrzymywana z wydzieliny z pni oraz gałęzi drzew afrykańskich, naturalna.
Mleko w proszku odtłuszczone: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego
obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do
nie więcej niż 0,50 % (m/m).
Soki owocowe na bazie soków
skoncentrowanych: z granatu 0,23%, z marchwi i czarnej porzeczki: zagęszczony sok z owoców...w jogurcie o smaku granatu - granatu praktycznie nie widać, nie słychać ani nie czuć...
Aromat: aromat świeżych owoców...no a jakże...
Żywe kultury bakterii: bakterie, które przedostają się "szczęśliwie" do jelita grubego, gdzie osiedlają się i rozmnażają, wzmacniają naturalną mikroflorę jelitową, która stanowi barierę ochronną dla chorobotwórczych bakterii i bierze także udział w trawieniu niektórych
składników pokarmowych. Jest również odpowiedzialna za syntezę witamin z
grupy B(lepsza koncentracja i optymizm, prawidłowa praca układu
nerwowego i pokarmowego, oddechowego, odpornościowego, uregulowana
gospodarka węglowodanowa, prawidłowy wzrost organizmu i produkcja
czerwonych krwinek, prawidłowe wytwarzanie energii z węglowodanów i
tłuszczów, złagodzone stany zapalne organizmu, prawidłowa produkcja
hormonów, lepszy wzrost włosów i ich pigmentacja, zapobieganie
przedwczesnemu starzeniu, prawidłowa przemiana aminokwasów, komórki
nerwowe zaopatrywane w glukozę, synteza przeciwciał i krwinek
czerwonych, powstanie endorfin, kwasów nukleinowych) i witaminy K
(produkcja aktywatorów krzepnięcia krwi w wątrobie i procesy
metaboliczne układu kostnego przebiegają prawidłowo).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 77 kcal/323 kJ
Białko: 2,8g
Węglowodany: 13,1g
w tym cukry: 12,2g
Tłuszcz: 1,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g
Błonnik: 0,7g
Sód: 0,04g
Jogurt o smaku truskawkowo-ananasowym ze szczepem ActiRegularis(Bifidobacterium DN - 173010).
SKŁAD: mleko, cukier, truskawki 2,7%, substancja
zagęszczająca: guma arabska, mleko w proszku odtłuszczone, sok owocowy z ananasa
na bazie soku skoncentrowanego 0,18%, aromaty, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii mlekowych.
Mleko: o jego zaletach już chyba nie muszę mówić...
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Truskawki: no wreszcie jakiś owoc...2,7% - rzeczywiście zawrotna ilość!
Guma arabska: otrzymywana z wydzieliny z pni oraz gałęzi drzew afrykańskich, naturalna.
Mleko w proszku odtłuszczone: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego
obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do
nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Soki owocowy z ananasa na bazie soku
skoncentrowanego: zagęszczony sok z owoców...w jogurcie o smaku ananasowym - ananasa praktycznie nie widać, nie słychać ani nie czuć...
Aromaty: aromatY (a więc jest ich więcej) świeżych owoców...no a jakże...
Karmin: naturalny barwnik
otrzymywany z naturalnych składników
(produkuje się go z odwłoków specjalnego gatunku
pająków).
Żywe kultury bakterii mlekowych: bakterie, które przedostają się "szczęśliwie" do jelita grubego, gdzie osiedlają się i rozmnażaj, wzmacniają naturalną mikroflorę jelitową, która stanowi barierę ochronną dla chorobotwórczych bakterii i bierze także udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych. Jest również odpowiedzialna za syntezę witamin z grupy B i witaminy K.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 76 kcal/323 kJ
Białko: 2,8g
Węglowodany: 13,1g
w tym cukry: 12,2g
Tłuszcz: 1,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g
Błonnik: 0,6g
Sód: 0,04g
WRAŻENIA: Jogurty typowo słodkie - brak w nich wyczuwalnych kawałków owoców. Nadają się w formie pitnej, gdyż są bardzo rzadkie. Uzyskany kolor głównie dzięki działaniu barwnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...