Opakowanie 175g zawiera 1,4 sugerowanej porcji - jest to dość niepraktyczne, gdyż osobie, która kieruje się "porcjowaniem" zakupionej żywności, pozostaje po spożyciu posiłku 0,4 porcji, którą musi jak najszybciej wykorzystać.
SKŁAD: mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych.
Mleko: o jego zaletach już chyba nie muszę mówić...
Odtłuszczone mleko w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!
Żywe kultury bakterii: bakterie, które przedostają się "szczęśliwie" do jelita grubego, gdzie osiedlają się i rozmnażają, wzmacniają naturalną mikroflorę jelitową, która stanowi barierę ochronną dla chorobotwórczych bakterii i bierze także udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych. Jest również odpowiedzialna za syntezę witamin z grupy B(lepsza koncentracja i optymizm, prawidłowa praca układu nerwowego i pokarmowego, oddechowego, odpornościowego, uregulowana gospodarka węglowodanowa, prawidłowy wzrost organizmu i produkcja czerwonych krwinek, prawidłowe wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów, złagodzone stany zapalne organizmu, prawidłowa produkcja hormonów, lepszy wzrost włosów i ich pigmentacja, zapobieganie przedwczesnemu starzeniu, prawidłowa przemiana aminokwasów, komórki nerwowe zaopatrywane w glukozę, synteza przeciwciał i krwinek czerwonych, powstanie endorfin, kwasów nukleinowych) i witaminy K (produkcja aktywatorów krzepnięcia krwi w wątrobie i procesy metaboliczne układu kostnego przebiegają prawidłowo).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 69kcal/289 kJ
Białko: 4,5g
Węglowodany: 5,1g
w tym cukry: 5,1g
Tłuszcz: 3,4g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,1g
Błonnik: 0g
Sód: 0,06g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/125g (% GDA*):
Wartość energetyczna: 86 kcal/361 kJ (4%)
Białko: 5,6g (11%)
Węglowodany: 6,4g (2%)
w tym cukry: 6,4g (7%)
Tłuszcz: 4,3g (6%)
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,7g (13%)
Błonnik: 0g (0%)
Sód: 0,08g (3%)
*GDA- Wskazane Dzienne Spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej, indywidualne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od płci, wieku, wysiłku fizycznego i innych czynników.
WRAŻENIA: Jogurt posiada wyraźnie kremową konsystencję, nie jest ani zbyt rzadki ani też bardzo gęsty, w smaku lekko kwaskowaty, bardzo kremowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...