środa, 17 lipca 2013

Budyń WINIARY o smaku śmietankowym z cukrem

Budyń - smak dzieciństwa. W moim przypadku już trochę chemiczny ten smak, gdyż odkąd pamiętam, mama zawsze przygotowywała mi ten słodki deser, wsypując do mleka cudowny proszek. Stąd nigdy nie mogę porównywać smaku budyniu tradycyjnego do tego w proszku, dopóki nie spróbuję domowego odpowiednika deseru. Ale do rzeczy...
Mam przed sobą budyń marki WINIARY, a dokładnie to proszek, z którego może powstać deser, po dodaniu mleka. Masa proszku wynosi 60g, sam proszek ma wartość energetyczną równą 242 kcal. Producent sugeruje, aby przygotować budyń, dodając 2 szklanki mleka o zawartości 2% tłuszczu. W ten sposób powstaną nam 4 porcje budyniu (każda 140g). UWAGA! To jest budyń O SMAKU śmietankowym, nie śmietankowy, a więc nie doszukujmy się w składzie wspomnianej śmietanki, bo smak deseru ma tylko przypominać smak tego produktu...
SKŁAD: cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kurkumina).

Cukier: o zgrozo na pierwszym miejscu, a więc jest go najwięcej!Z kategorii próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Skrobia ziemniaczana: skrobia dzięki związanym cząsteczkom glukozy w długie łańcuchy, uwalniana jest powoli, przez co potrawa syci na dłuższy czas. Trzeba jednak pamiętać, że nie należy z nią przesadzać.
Skrobia kukurydziana: jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy. Tak jak w przypadku innych rodzajów skrobi, nie należy z nią przesadzać.
Aromat: no a jakże...w końcu w naszym deserku śmietanki co niemiara, a więc trzeba dodać aromatu, co by tę "woń" prawdziwej śmietanki zastępował...
Barwnik (kurkumina): no przecież jakoś trzeba zabarwić nasz "śmietankowy" deserek...ale to całkiem naturalny barwnik.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/140g (% GDA*):
Wartość energetyczna: 119 kcal/500 kJ (6%)
Białko: 4,2g (8%)
Węglowodany: 19,7g (7%)
  w tym cukry proste i dwucukry: 12,2g (14%)
Tłuszcz: 2,5g (4%)
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5g (8%)
Błonnik: 0g (0%)
Sód: 0,06g (3%)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 85 kcal/357 kJ
Białko: 3g
Węglowodany: 14,1g
  w tym cukry proste i dwucukry: 8,7g 
Tłuszcz: 1,8g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1g
Błonnik: 0g
Sód: 0,04g

WRAŻENIA: Budyń nie jest ani zbyt gęsty, ani zbyt rzadki.  Kolor - no a jakże żółto - pomarańczowa kurkumina robi swoje. Smak śmietankowy? No cóż...chyba nie tak smakuje prawdziwa, tradycyjna śmietanka. Tak smakuje po części cukier:) Ale zgadzam się, jakiś aromat mleczny tam jest...

2 komentarze:

  1. Ale są też wersje bez cukru, więc od święta można zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na wersje 'bez cukru' przyjdzie jeszcze czas, na razie rozważania dotyczyły budyniu z cukrem :) Ależ oczywiście, wszystkim można się raz na jakiś czas podelektować.

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...