piątek, 26 lipca 2013

Batonik zbożowy CORNY z żurawiną (Cranberry)

Czas na batonik z serii "zdrowo, bo tak powiedział producent".
Przed sobą mam batonik zbożowy CORNY Big Cranberry o masie 50g.
SKŁAD: prażone płatki zbożowe 30% (owsiane, pszenne), syrop glukozowo-fruktozowy, mąka (pszenna, ryżowa, kukurydziana), suszone owoce żurawiny 11%, płatki kukurydziane 9% (kukurydza, cukier, sól, słód jęczmienny), cukier nieoczyszczony (brązowy), syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, cukier, miód, słód jęczmienny, sól, syrop cukru skarmelizowanego, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgator: lecytyny słonecznikowe, aromat.

Płatki zbożowe 30% (owsiane, pszenne): wszystko pięknie, ale tylko 30%!
Syrop glukozowo-fruktozowy: tajna bomba na 2. miejscu! A więc: otyłość, cukrzycy typu 2, zwiększony apetyt, zwiększony poziom cholesterolu i wiele, wiele innych...
Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Mąka ryżowa: ciekawe ile % z niej to ryż biały - wolałabym więcej brązowego.
Mąka kukurydziana: doskonałe źródło białka, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Poza tym zawiera błonnik oraz magnez, fosfor, potas, kobalt oraz selen.
Suszone owoce żurawiny 11%: pięknie...gdyby tylko tak było jej jeszcze więcej...
Kukurydza: zawiera skrobię, fosfor, magnez, selen, kobalt, potas, witaminy B, E, A i co ważne błonnik pokarmowy.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Słód jęczmienny: alternatywa dla cukru, słody zbożowe poprawiają trawienie, wzmacniają żołądek.
Cukier nieoczyszczony (brązowy): cukier biały z dodatkiem melasy.
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Tłuszcz kokosowy: jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczy.
Miód: samo zdrowie...i nie lepiej byłoby dać sam miód zamiast tego cukru wyżej?
Syrop cukru skarmelizowanego:  no to chyba też cukier :(
Olej słonecznikowy: stosowany w niewielkich ilościach dobrze wpływa na organizm człowieka - obniża zły cholesterol we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też w trawieniu.
Kwas cytrynowy: występuje w ciągu przemiany materii u człowieka, nieszkodliwy w normalnych ilościach.
Lecytyny słonecznikowe: dzięki niej wątroba i woreczek żółciowy dobrze pracują, a także nasze serce ma zapienioną ochronę. W bardzo dużej ilości tzn 10g dziennie może powodować poty, nudności, wymioty, biegunkę, nawet zaburzenia rytmu serca, a więc uważamy!
Aromat: żeby było bardziej aromatycznie :D ale po co? Gdyby ten batonik był całkowicie naturalny, to już by było aromatycznie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/50g (%GDA):
Wartość energetyczna: 189 kcal (10%)
Białko: 3g (6%)
Węglowodany: 36g (15%)
Tłuszcz: 4g (6%) 

WRAŻENIA: Bardzo słodki - wyczuwalny praktycznie sam cukier i chemia, intensywne aromaty. Widzialnych płatków zbóż jak na lekarstwo, za to w zasięgu wzroku kuleczki, które przypominają mi te "pseudo-kuleczki-zdrowe-płatki-dla-dzieci", trochę żurawiny. Batonik wręcz "lepi" się do rąk - nie dziwię się, jak tyle nasłodzili.

5 komentarzy:

  1. spotkałam go kiedyś w Carrefourze i miałam ochotę kupić dobrze ,że przed wrzuceniem go do koszyka spojrzałam na skład ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie...A przecież człowiek, który nie przeczyta etykiety, myśli, że dokonuje prawidłowego wyboru i "zje sobie smacznego, słodkiego i zdrowego batonika" - a czasami to gorsze zło od innych produktów, tak surowo ocenianych. Ja też kiedyś nie miałam o tym pojęcia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego bardzo się cieszę ,że postanowiłaś prowadzić ten blog ;)

      Usuń
  3. Ale pierdzielicie pod reportaz tendencyjny. Sprawdz ie dokladnie. Corny big 7,5 tluszczu ,a np twix 24 ,gorzka czekolada 39. Corny ma wazny blonnik i bialko potrzebne na miesnie- a nie jestem zadnym kulturysta. Wiadomo ze batoniki kazde najlepiej unikac ale tego niw unikniecie w zyciu a ten jest najlepszy!! Ze cukier ma? Pokazcie mi jedzenie bez cukru. Chodzi o wywazenie proporcji . Na drugim miejscu jest bakoma 7zboz-sprawdzcie sklad

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie batoniki są całkiem fajne ale jako deser dla mnie całkowicie się nie nadają. Jeżeli ja chcę zjeść coś słodkiego to przede wszystkim stawiam na brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż nie ma lepszego ciasta. Tym bardziej, jeżeli ktoś lubi czekoladę.

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...