niedziela, 22 września 2013

Serek wiejski PIĄTNICA lekki

Twaróg ziarnisty to pomysł rodem wprost z Ameryki, jednak w Polsce również podbił serca konsumentów. Delikatne kuleczki twarogu zatopione w delikatnej śmietance świetnie komponują się nie tylko w wersji słonej (z warzywami), ale również na słodko (np. z miodem, owocami, dżemem). Dziś wybrałam twaróg wiejski PIĄTNICA lekki (30% mniej tłuszczu), o masie 150g.
SKŁAD:  twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, sól.

Twaróg ziarnisty: twarożek w postaci białych kuleczek.
Śmietanka pasteryzowana: oby tylko dobrej jakości...
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 81 kcal/339 kJ
Białko: 11g
Węglowodany: 2,4g
  w tym cukry: 2g
Tłuszcz: 3g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2g
Błonnik: 0g
Sód: 0,2g

WRAŻENIA: Serek jest delikatny, z lekko kwaskowatymi ziarnami twarogu i śmietanką.

2 komentarze:

  1. hej obserwuje Twój blog od jakiegoś czasu i musze Ci powiedziec, że znalazłam w sieci fajny program do sprawdzania ile jeszcze sadełka trzeba zrzucić :)sprawdz-sylwetke

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serki wiejskie, ale tego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...