piątek, 6 września 2013

Baton SNICKERS

Jako, że nadszedł piątek i wiele osób właśnie podczas wolnych weekendów wyrabia "200%" normy na treningach, postanowiłam przejrzeć skład popularnego batonika na "doładowanie"- SNICKERS - nugatowe nadzienie (14%) ze świeżo prażonymi orzeszkami ziemnymi (24%) oblane karmelem (27%) i mleczną czekoladą (35%). Jeden batonik ma masę 51g.
SKŁAD: cukier, orzeszki ziemne, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, laktoza, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, naturalny ekstrakt z wanilii, zhydrolizowane białko mleka.

Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Orzeszki ziemne: mniam!
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Odtłuszczone mleko w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Tłuszcz kakaowy: masło kakaowe.
Miazga kakaowa: pozbawione łupin, zmielone ziarna kakaowca. Flawonoidy obecne w ziarnie kakaowca chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegają też chorobom układu krążenia.
Laktoza: uwaga alergicy!
Serwatka w proszku: za proszek podziękuję.
Tłuszcz mleczny: jest przede wszystkim źródłem energii, ale zawiera również w swoim składzie witaminę A, D oraz E.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Lecytyna sojowa: jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Białko jaja w proszku: w proszku? Dziękuję bardzo...
Naturalny ekstrakt z wanilii: :)
Zhydrolizowane białko mleka: przeznaczone dla dzieci i osób dorosłych dotkniętych alergia na białko mleka. Dość przetwarzane...

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/51g:
Wartość energetyczna: 260 kcal/1085 kJ
Białko: 4,7g
Węglowodany: 28,2g
  w tym cukry: 24,3g
Tłuszcz: 14,2g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,7g
Sól: 0,28g

WRAŻENIA: Baardzo słodki ("ciągnące się" nadzienie karmelowe) z równie słodką czekoladą, która topi się w ustach. Plusem są duże cząstki orzechów.

4 komentarze:

  1. Pyszny i nic więcej :D


    Kilka pytań bez odpowiedzi, kilka pragnień i nadziei. Jak każdego obracającego się w sferze 'obsesja jedzenia'? A co ty sądzisz na ten temat? --> dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety uwielbiam Snickersy, ale na szczęście jem je bardzo rzadko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na blog, jestem u Ciebie po raz pierwszy :) Będę wracał!

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...