poniedziałek, 23 września 2013

Serek BIELUCH z ziołami

Pewna czytelniczka wspomniała już w komentarzach do artykułu związanego z naturalnym odpowiednikiem serka o smakowych rodzajach BIELUCHA. Dziś przedstawię Wam skład tego z ziołami. Jeden kubeczek ma masę 150g.

SKŁAD: mleko pasteryzowane, mieszanka ziół (1%): soja, seler, stabilizator:guma guar, guma tara, pektyna; sól, czyste kultury mleczarskie.

Mleko pasteryzowane: mniam!:)
Soja: tylko z jakiego źródła??
Seler: ze względu na silny aromat...Ma właściwości odchudzające.
Guma guar: nie jest określone dopuszczalne dzienne jej spożycie oraz brak informacji na temat skutków ubocznych. U niektórych zbyt duże ilości mogą doprowadzić wzdęć.
Guma tara: otrzymywana z nasion roślin strączkowych tara.
Pektyny: ich zdolność polega na galaretowaceniu niektórych produktów.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Czyste kultury mleczarskie: :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 103 kcal/ 428 kJ
Białko: 7g
Węglowodany: 4g 
Tłuszcz: 6,5g

WRAŻENIA: Serek jest słony, kremowy, z lekkim posmakiem ziół, tłusty, bardzo łatwo rozsmarowuje się na kanapce.

3 komentarze:

  1. ja uwielbiam ten śmietankowy zwykły, naturlamny czy jak on sie tam nazywa. Mieszma go z roznymi rzeczami, z serem bialym, z truskawkami, z figura no-apetite. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko, że producent uważa soję i seler za zioło...

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...