niedziela, 1 września 2013

Ketchup PUDLISZKI pikantny

Do parówki, na kanapkę, na grilla...Przydaje się wszędzie...I dzieci go lubią! Zaletą ketchupu jest to, że pomidory przetworzone zawierają więcej likopenu niż naturalne. Sprawdźmy zatem skład przypadkowego produktu - ketchup PUDLISZKI pikantny, o masie 410g. Produkt bez substancji konserwujących, pasteryzowany.
SKŁAD: pomidory (183g na 100g ketchupu), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne, przyprawy.

Pomidory: przypuszczam, że to przyzwoita ilość pomidorów, producent mógł podać zawartość procentową no ale cóż.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Ocet: spożywany w małych ilościach ma pozytywny wpływ na nasz apetyt oraz ułatwia trawienie. Natomiast nadmiar jego może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Skrobia modyfikowana: naturalne zagęszczacze, nieszkodliwe.
Aromaty naturalne: dobrze, że naturalne...
Przyprawy: :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 141 kcal
Białko: 1,3g
Węglowodany: 33,2g 
Tłuszcz: 0,1g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/15g - 1łyżka:
Wartość energetyczna: 21 kcal
Białko: 0,2g
Węglowodany: 4,98g 
Tłuszcz: 0,01g

WRAŻENIA: Lekko pikantny, słodki, dobrze przyprawiony, dość gęsty.

1 komentarz:

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...