Do parówki, na kanapkę, na grilla...Przydaje się wszędzie...I dzieci go lubią! Zaletą ketchupu jest to, że pomidory przetworzone zawierają więcej likopenu niż naturalne. Sprawdźmy zatem skład przypadkowego produktu - ketchup PUDLISZKI pikantny, o masie 410g. Produkt bez substancji konserwujących, pasteryzowany.
SKŁAD: pomidory (183g na 100g ketchupu), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne, przyprawy.
Pomidory: przypuszczam, że to przyzwoita ilość pomidorów, producent mógł podać zawartość procentową no ale cóż.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Ocet: spożywany w małych ilościach ma pozytywny wpływ na nasz apetyt oraz
ułatwia trawienie. Natomiast nadmiar jego może mieć negatywny wpływ na
funkcjonowanie organizmu.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Skrobia modyfikowana: naturalne zagęszczacze, nieszkodliwe.
Aromaty naturalne: dobrze, że naturalne...
Przyprawy: :)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 141 kcal
Białko: 1,3g
Węglowodany: 33,2g
Tłuszcz: 0,1g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/15g - 1łyżka:
Wartość energetyczna: 21 kcal
Białko: 0,2g
Węglowodany: 4,98g
Tłuszcz: 0,01g
WRAŻENIA: Lekko pikantny, słodki, dobrze przyprawiony, dość gęsty.
Praktycznie każdy keczup ma cukier...
OdpowiedzUsuń