sobota, 14 września 2013

Łosoś GRAALKI w sosie pomidorowym a'la ketchup

Dziś znów pojawi się kolejny produkt stworzony z myślą o dzieciach - łosoś GRAALKI w sosie pomidorowym a'la ketchup. Jedna mała puszeczka ma masę 110g. Jest to konserwa rybna sterylizowana.
SKŁAD: łosoś kawałki (50%), sos pomidorowy a'la ketchup: woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), ekstrakt papryki, goździk suszony.

Łosoś kawałki: wolałabym jednak trochę więcej tego łososia...
Woda: nieszkodliwa :)
Koncentrat pomidorowy: same pomidory!:)
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Olej roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Ocet spirytusowy: spożywany w małych ilościach ma pozytywny wpływ na nasz apetyt oraz ułatwia trawienie. Natomiast nadmiar jego może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Guma guar: nie jest określone dopuszczalne dzienne jej spożycie oraz brak informacji na temat skutków ubocznych. U niektórych zbyt duże ilości mogą doprowadzić wzdęć.
Guma ksantanowa: nieszkodliwa, aczkolwiek w badaniach wykazano, że duże dawki powodowały biegunki u zwierząt.
Ekstrakt papryki: naturalny :)
Goździk suszony: naturalny :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 177 kcal/740 kJ
Białko: 13,1g
Węglowodany: 9,1g
  w tym cukry: 9,1g
Tłuszcz: 9,4g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6g
Błonnik: 1,7g
Sód: 0,36g

WRAŻENIA: Sos jest najsłodszy z dotąd próbowanych dodatków do ryb, za to najmniej tłusty i najbardziej przypomina w smaku ketchup. Sam smak ryby jest mniej wyczuwalny, chociaż obecne są rozdrobnione kawałki łososia.

3 komentarze:

  1. Ja nigdy nie widziałam tego na oczy:P

    OdpowiedzUsuń
  2. To "danie" nie może być smaczne. Chcąc przyrządzić łososia, trzeba wiedzieć, jak tego dokonać, aby nie zniszczyć jego struktury i smaku. Samo przygotowanie łososia nie zajmuje zbyt wiele czasu. Szukając ciekawych przepisów, proponowałbym zajrzeć pod ten adres" https://mowisalmon.pl/recipes/ (sam, część z nich zdołałem już przetestować).

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...