Twaróg ziarnisty to pomysł rodem wprost z Ameryki, jednak w Polsce również podbił serca konsumentów. Delikatne kuleczki twarogu zatopione w delikatnej śmietance świetnie komponują się nie tylko w wersji słonej (z warzywami), ale również na słodko (np. z miodem, owocami, dżemem). Dziś wybrałam twaróg wiejski PIĄTNICA lekki (30% mniej tłuszczu), o masie 150g.
SKŁAD: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, sól.
Twaróg ziarnisty: twarożek w postaci białych kuleczek.
Śmietanka pasteryzowana: oby tylko dobrej jakości...
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako
materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale
jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 81 kcal/339 kJ
Białko: 11g
Węglowodany: 2,4g
w tym cukry: 2g
Tłuszcz: 3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2g
Błonnik: 0g
Sód: 0,2g
WRAŻENIA: Serek jest delikatny, z lekko kwaskowatymi ziarnami twarogu i śmietanką.
hej obserwuje Twój blog od jakiegoś czasu i musze Ci powiedziec, że znalazłam w sieci fajny program do sprawdzania ile jeszcze sadełka trzeba zrzucić :)sprawdz-sylwetke
OdpowiedzUsuńUwielbiam serki wiejskie, ale tego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń