czwartek, 19 września 2013

Paluszki LAJKONIK Junior

Słyszałam, że na grypę żołądkową najlepsze jest "suchy prowiant" z mąki pszennej. Nie jestem zwolenniczką tego typu rzeczy, ale z powodu głodu i chęci wyleczenia się zakupiłam dziś paluszki LAJKONIK Junior, o smaku waniliowym. Cała paczuszka ma masę 250g.
SKŁAD: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, cukier, sól (2,7%), jęczmienny ekstrakt słodowy, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, drożdże, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu i wodorowęglan sodu, aromat: wanilina.

Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Jęczmienny ekstrakt słodowy: słodzik...
Wodorotlenek sodu: uważany za nieszkodliwy, usuwa gorzkawy smak.
Drożdże: :)
Wodorowęglan amonu i wodorowęglan sodu: uważane za nieszkodliwe
Wanilina: spożywana w zbyt dużych ilościach może powodować u osób wrażliwych różnego rodzaju podrażnienia skóry, egzemę, a nawet zapalenie skóry.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 396 kcal/1676 kJ
Białko: 11g
Węglowodany: 74g
  w tym cukry: 6g
Tłuszcz: 6g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6g
Błonnik: 4g
Sód: 1,15g


WRAŻENIA: Paluszki są delikatnie maślane, o posmaku wanilii i z nielicznymi kryształkami soli, chrupiące.

4 komentarze:

  1. Lajkonik rozłożony na czynniki pierwsze :) Bardzo ciekawy blog. Wskoczę tu jeszcze nie raz !!!

    W ramach wzmocnienia polecam:
    http://monikaturemka.synergygo.com/pl/Phytolife.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam i paluszki jak paluszki. Wolę je aniżeli te bardziej słone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się, na grypę żołądkową najlepiej jeść na sucho. Ja osobiście lubię wcinać suchary lub jakieś musli, i czasami produkty podobne jak ten powyżej. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Wodorotlenek sodu: uważany za nieszkodliwy(...)" wodorotlenek sodu to KRET
    "Oddziaływanie w postaci pyłu, pary lub aerozolu wywołuje ból i łzawienie oczu, uczucie pieczenia w nosie i gardle, kaszel, uczucie duszenia się. Skażenie skóry wywołuje ból, zaczerwienienie, oparzenie chemiczne z pęcherzami i martwicą. Rozległe skażenie skóry może spowodować wstrząs lub zapaść. Skażenie oczu pyłem lub roztworem powoduje zniszczenie aparatu ochronnego oczu, oparzenie gałki ocznej – rogówki i głębszych struktur oka. Wniknięcie drogą pokarmową wywołuje oparzenie błony śluzowej jamy ustnej gardła i dalszych części przewodu pokarmowego z ryzykiem uszkodzenia lub perforacji ścian, krwotoku, wstrząsu i zgonu." WIKIPEDIA

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...