niedziela, 27 października 2013

Wafle ryżowe SONKO z pestkami dyni

I kolejny produkt marki SONKO - wafle ryżowe z pestkami dyni. Cała paczka ma 130g, jest w niej 14 wafli. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁAD: ryż brązowy (90,4%), pestki dyni (5,5%), granulat z algami (mąka kukurydziana, olej roślinny, sól, sproszkowane algi morskie, barwnik: chlorofilina), sól.

Ryż brązowy: bogactwem witamin i wartości odżywczych przypomina swoją siostrę kasze jęczmienną. Z uwagi, że jest to ryż najmniej przetworzony, jest to produkt bardzo wartościowy, zawierający w swoim składzie więcej białka, tłuszczu, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez. Ponieważ ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny polecany jest osobom, które dbają o linię lub pragną schudnąć.
Pestki dyni: zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy E, C, B1, B2, B6, żelazo, fosfor, selen, magnez, cynk, miedź i mangan.
Mąka kukurydziana: doskonałe źródło białka, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Poza tym zawiera błonnik oraz magnez, fosfor, potas, kobalt oraz selen.
Olej roślinny:  powstają głównie z owoców oraz nasion roślin oleistych. Otrzymywane są w wyniku bezpośredniego wytłaczania lub za pomocą odpowiednich rozpuszczalników organicznych lub procesów filtrowania. Jednak pod tym olejem może kryć się olej palmowy...
Sproszkowane algi morskie: proszek...:(
Chlorofilina: naturalny, roślinny barwnik zielony, pozyskiwany z materiału roślinnego.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/1 wafel:
Wartość energetyczna: 36 kcal
Białko: 0,7g
Węglowodany: 7,3g
  w tym cukry: 0,1g
Tłuszcz: 0,3g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,07g
Błonnik: 0,3g
Sól: 0,02g

WRAŻENIA: Wafle są nawet smaczne - odpowiednio słone, chrupiące.Obecne prażone pestki dyni.

1 komentarz:

  1. domowej roboty pasta z awokado albo soczewicy na takiego wafla i mamy fajną przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...