środa, 30 października 2013

Jogurt BAKOMA 7 zbóż ze śliwkami

Tym razem przerzuciłam się na produkty BAKOMA, po ostatniej niespodziance w produkcie marki DANONE - jakiś kawałek plastiku obecny w jogurcie naturalnym! Po wielkim "polowaniu", wybrałam jogurt 7 zbóż ze śliwkami, pełne ziarno. Akurat była promocja i do 250g dołączone zostało 20g. Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości orzechów. Należy go przechowywać w temperaturze od +2 stopni Celsjusza do +6 stopni Celsjusza.
SKŁAD: mleko, cukier, zboża (2,7%): pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso; otręby pszenne, skrobia modyfikowana kukurydziana, śliwki (0,8%), żelatyna wieprzowa, barwniki: karmel, kurkumina; aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis.

Mleko: mniam!
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Zboża: z ilością rzeczywiście się nie popisali...
Otręby pszenne: mają najwyższą zawartość błonnika, przez co korzystnie wpływają na trawienie, mogą powodować obniżenie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Skrobia modyfikowana kukurydziana: głównym źródłem skrobi są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka, manioku oraz kolba kukurydzy. Uważana za nieszkodliwą.
Śliwki: ależ jej dużo...:(
Żelatyna wieprzowa: otrzymywana jest przede wszystkim z kości, chrząstek i skóry świń.
Karmel: naturalny barwnik posiadający brązową barwę.
Kurkumina: całkiem naturalny barwnik, ale troszkę przez to nas oszukuje producent, bo zabarwienie powinno pochodzić od dużej zawartości zbóż i śliwki.
Aromat: tylko ciekawe jaki...
Żywe kultury bakterii jogurtowych: bakterie, które przedostają się "szczęśliwie" do jelita grubego, gdzie osiedlają się i rozmnażaj, wzmacniają naturalną mikroflorę jelitową, która stanowi barierę ochronną dla chorobotwórczych bakterii i bierze także udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych. Jest również odpowiedzialna za syntezę witamin z grupy B i witaminy K.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 93 kcal/ 392kJ
Białko: 2,5g
Węglowodany: 15g
  w tym cukry: 12,6g
Tłuszcz: 2,5g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5g
Sól: 0,1g

WRAŻENIA: To chyba najlepszy z jak dotąd spotykanych jogurtów ze zbożami - są one rzeczywiście wyczuwalne. Śliwki zaś w nim mniej, ale też się pojawia. Jogurt jest dość gęsty, wyraźnie słodki z lekkim posmakiem suszonej śliwki.

1 komentarz:

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...