Dalszy ciąg przygotowań do wykonania tortu...Wiem, nie powinnam "używać" kupnego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, no ale tak to jest, jak się nie ma piekarnika w domu. Cały spód tortowy DELECTA 1-warstwowy jasny ma masę 200g. Producent sugeruje aby podzielić go na 12 porcji.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Może zawierać śladowe ilości mleka i orzechów.
SKŁAD: mąka pszenna, cukier, jaja, woda, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, glicerol; substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; jaja w proszku, olej rzepakowy, emulgatory: E471, E475; sól, regulator kwasowości: octany sodu; naturalny aromat.
Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Jaja: "życie"...:)
Woda: nieszkodliwa...
Skrobia pszenna: skrobia dzięki związanym cząsteczkom glukozy w długie łańcuchy,
uwalniana jest powoli, przez co potrawa syci na dłuższy czas. Trzeba
jednak pamiętać, że nie należy z nią przesadzać.
Syrop
glukozowo-fruktozowy: tajna bomba na 2. miejscu! A więc: otyłość, cukrzycy typu 2, zwiększony
apetyt, zwiększony poziom cholesterolu i wiele, wiele innych...
Sorbitol: słodzik, dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 20g na dzień. Przy przekroczeniu tej dawki mogą wystąpić ostre biegunki.
Glicerol: uważany za nieszkodliwy.
Difosforany: odradza się ich częste spożycie ze względu na możliwość pogorszenia
wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza. Mogą być przyczyną osteoporozy.
Węglany sodu: uważane za nieszkodliwe.
Jaja w
proszku: ale dlaczego w proszku?:(
Olej rzepakowy: nie zawiera cholesterolu, za to posiada więcej kwasu omega-3 niż sławna
oliwa z oliwek. Olej ten może być spożywany w trakcie diety
odchudzającej, bowiem zawiera profil kwasów tłuszczowych wspierających
proces chudnięcia.
E471: uważane za nieszkodliwe.
E475: syntetyczne, uważane za nieszkodliwe.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Octany sodu: naturalny, roślinny lub syntetycznie otrzymywany regulator kwasowości i konserwant.
Naturalny aromat: dobrze że naturalny...
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 328 kcal/1388 kJ
Białko: 5,9g
Węglowodany: 69g
w tym cukry: 34g
Tłuszcz: 3,1g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8g
Sól: 1,5g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/17g - 1 porcja:
Wartość energetyczna: 54 kcal/231 kJ (3%)
Białko: 1g (2%)
Węglowodany: 11,5g (4%)
w tym cukry: 5,7g (6%)
Tłuszcz: 0,5g (1%)
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1g (1%)
Sól: 0,25g (4%)
Hej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuń