Kiedyś, gdy byłam jeszcze nieświadoma, tego, co czai się w każdym
produkcie, bardzo często ta oto pozycja bardzo często pojawiała się w
moim menu śniadaniowym, przed porannym biegiem - płatki owsiane NESVITA
Nestle z mlekiem i truskawkami. Cała paczuszka ma masę ok. 50g suchego
produktu, który należy zalać 140ml wrzącej wody - powstaje porcja 190g.
Nie ma co się oszukiwać - szybko, prosto i w dodatku "pełne ziarno,
naturalne źródło błonnika" - czego chcieć więcej?
SKŁAD: płatki owsiane 68%, cukier, mleko pełne w proszku 9,4%, suszona truskawka 2%, aromaty, sól.
Płatki owsiane: zapewne błyskawiczne - najmniej wartościowe i odżywcze z płatków owsianych.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Mleko pełne w proszku: ale dlaczego w proszku?!
Suszona truskawka:
wszystko pięknie, tylko wyobraźcie sobie przez ile etapów produkcji
musiał "przejść" tak mięsisty owoc? Wtedy to właśnie stracił najwięcej
wartości odżywczych...
Aromaty: aromat truskawek sztuczny? No a jakże...
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g suchego produktu:
Wartość energetyczna: 394 kcal/1662 kJ
Białko: 12g
Węglowodany: 67,9g
w tym cukry: 27g
Tłuszcz: 6,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6g
Błonnik: 6g
Sód: 0,06g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/190g po przyrządzeniu:
Wartość energetyczna: 197 kcal/831 kJ (10%)
Białko: 6g (12%)
Węglowodany: 34g (13%)
w tym cukry: 13,5g (15%)
Tłuszcz: 3,5g (5%)
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3g (7%)
Błonnik: 3g (12%)
Sód: 0,03g (1%)
WRAŻENIA:
Płatki błyskawiczne z proszkiem - pycha :( Owsianka jest gęsta i bardzo
słodka. Owoców w niej tyle, co kot napłakał. Proszek trochę nadaje
mlecznego zabarwienia, ale jak już coś to wolę to owsiankę zalać mlekiem
- lepszy smak i przynajmniej da się ją zjeść.
Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuń