Dzisiaj postanowiłam zmienić moje menu śniadaniowe i wybrałam zamiast zwykłego twarogu serek śmietankowy ŁACIATY Mlekpol z chrzanem - uwielbiam chrzan. Całe pudełeczko ma masę ok.135g, a więc starczy na długo. Produkt należy przechowywać w temperaturze od +1 do +8 stopni Celsjusza.
SKŁAD: serek śmietankowy, chrzan 8%, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Serek śmietankowy: nic innego jak serek twarogowy, który zawiera około 14,5% tłuszczu. Jest
to roztarty lub zmielony twaróg z dodatkiem śmietanki (oby dobrego
gatunku). Podlega procesowi termizacji tzn. ogrzewaniu surowego mleka
przynajmniej 15 sekund w temperaturze wahającej się od 57 do 68 stopni
Celsjusza.
Chrzan: to przede wszystkim glikozydy siarkocjanowe oraz sole mineralne takie jak potasowe,
magnezowe, wapniowe i żelazowe. Jest bogaty w witaminę C,
olejek lotny oraz fitoncydy, pomocny przy leczeniu niektórych schorzeń wątroby, o właściwościach bakteriobójczych.
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako
materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale
jednocześnie to główny alergen mleczny.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Kwas cytrynowy: występuje w ciągu przemiany materii u człowieka, nieszkodliwy w normalnych ilościach.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 229 kcal/946 kJ
Białko: 5,5g
Węglowodany: 3,3g
w tym cukry: 3,1g
Tłuszcz: 21,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 14g
Sól: 0,9g
WRAŻENIA: Serek jest kremowy, z dość wyczuwalnym posmakiem chrzanu, dość łatwo rozsmarowuje się na kanapce.
Super blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńwiele tutaj fajnych pomysłów - polecam!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuń