środa, 16 października 2013

Herbatniki z kremem BONITKI white o smaku śmietankowym i cytrynowym

Tym razem zajmiemy się produktem wyprodukowanym specjalnie dla Biedronki - herbatniki z kremem BONITKI o smaku śmietankowym i cytrynowym white. Cała paczka ma masę 216g, zawiera 12 sugerowanych porcji / ciastek (1 ciastko = 18g). Spójrzmy na tę tablicę Mendelejewa...
SKŁAD: mąka pszenna, krem o smaku śmietankowym 28% (tłuszcz roślinny utwardzony, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, glukoza krystaliczna, śmietanka w proszku 0,5%, emulgator: lecytyna sojowa; aromaty), krem o smaku cytrynowym 9% (cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, mleko w proszku odtłuszczone, emulgatory: lecytyna sojowa, E 1520; proszek cytrynowy 0,16%, aromat; barwnik: E 100; regulator kwasowości: E330), cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, syrop glukozowy, mleko w proszku odtłuszczone, masło, cukier inwertowany, emulgator: lecytyna sojowa; sól, substancje spulchniające: E 500 (ii), E 503 (ii), E 450 (ii), E 223; aromaty.

Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :( generalnie wolałabym inny rodzaj mąki - ten nie jest polecany w zbyt dużych ilościach dla osób będących na diecie.
Tłuszcz roślinny utwardzony: prawdopodobnie źródło kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą poziom tzw. „złego cholesterolu” (LDL), a obniżają poziom „dobrego”(HDL), a więc miażdżyca w pobliżu.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Mleko w proszku odtłuszczone: poddane obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Glukoza krystaliczna: ahh ten cukier...
Śmietanka w proszku: ale dlaczego w proszku?:(
Lecytyna sojowa: jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Aromaty: ciekawe jakie...
Proszek cytrynowy: i znów uwielbiany proszek...:(
E 100: nieszkodliwy barwnik, ale nie należy przesadzać!
E330: występuje w ciągu przemiany materii u człowieka, nieszkodliwy w normalnych ilościach.
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Masło: źródło kwasów tłuszczowych nasyconych.
Cukier, inwertowany: i znów cukier...
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
E 500: uważany za nieszkodliwe
E 503: uważany za nieszkodliwe
E 450: odradza się częste spożywanie.
E 223: odradza się częste spożywanie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 511 kcal/2139 kJ
Białko: 6,3g
Węglowodany: 64,3g
  w tym cukry: 33,4g
Tłuszcz: 25,1g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,6g
Błonnik: 1,2g
Sód: 0,2g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/18g - 1 ciastko:
Wartość energetyczna: 92 kcal/384 kJ
Białko: 1,1g
Węglowodany: 11,6g
  w tym cukry: 6g
Tłuszcz: 4,5g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5g
Błonnik: 0,2g
Sód: 0,04g

2 komentarze:

  1. Takie herbatniki lepiej samemu zrobić, lepiej wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To moje ulubione:(

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...