POLECANE...
JOGURTY
- Jogurt naturalny ZOTT naturalna rozkosz
- Jogurt DANONE Naturalny
- Jogurt DANONE Activia Naturalna
ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! - Mleko jest najlepiej przyswajalnym źródłem wapnia i to właśnie ono powinno znajdować się na pierwszych miejscach w jogurtach. Często producenci zamiast normalnego mleka dodają mleka odtłuszczonego w proszku - przetworzonego, bogatego w syntetyczne witaminy. Czytaj etykiety!
- Do jogurtu czasami dodawane są białka mleka - muszą uważać na nie alergicy.
- Pamiętaj, że zwyczajny jogurt zawiera żywe kultury bakterii, nie jest to więc jakiś wyczyn, a producenci próbują tym zachwalać swój produkt.
MLEKO
ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!!
- Mleko jest najlepiej przyswajalnym źródłem wapnia, więc jeśli jesteś w "młodocianym" okresie, pij go jak najwięcej. Potem już niekoniecznie, gdyż może to prowadzić do wielu problemów trawiennych.
- Wybieraj mleko z zawartością tłuszczu między 1,5 a 2% - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą miały w czym się się rozpuścić, a nie będziesz gromadzić niepotrzebnie dużej ilości tłuszczu mlecznego.
- "Poprawne" mleko nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków.
- Jeśli Twój organizm nie toleruje laktozy, wybieraj mleko z obniżoną jego zawartością.
- Jeśli chcesz dłużej przechowywać produkt, wybierz mleko UHT pasteryzowane w wysokiej temperaturze (zawiera mniej witaminy C).
- Mleko świeże jest pasteryzowane w niższej temperaturze i przez to ma krótką trwałość.
TWAROGI, COTTAGE CHEESE
- Twaróg wiejski PIĄTNICA półtłusty
- Twaróg Klinek DELIKATE półtłusty klasyczny
- Serek wiejski PIĄTNICA lekki
ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!!
- Zwyczajny twaróg to bardzo dobry pomysł na śniadanie, czy też kolację - zawiera pełnowartościowe białko i jest lekkostrawny ze względu na obecność bakterii mleczarskich.
- Nie powinien być zbyt twardy, ani zbyt zbyt miękki. Powinien być lekko kwaskowaty, gładki, stawiać lekki opór po naciśnięciu.
- Im więcej białka, tym lepiej.
- Im mniej tłuszczów, tym lepiej.
- Twaróg chudy zawiera bardzo mało witaminy A.
- Twaróg jest odsączony z serwatki, więc zawiera dużo mniej wapnia niż popularne sery żółte.
- Uważaj na piękne opakowania, określenia typu "źródło wapnia" itp. - żaden twaróg nie jest tak dobrym źródłem wapnia jak mleko, ser żółty, czy jogurt.
- Sprawdzaj zawartość tłuszczu w twarożku - "slim" wcale nie oznacza, że produkt może mieć go mniej.
- Żaden twaróg nie posiada konserwantów.
- Serek śmietankowy PIĄTNICA Twój smak śmietankowy
- Serek BIELUCH ze szczypiorkiem
- Serek BIELUCH z ziołami
- Serek śmietankowy ŁACIATY z chrzanem
- Serek naturalny BIELUCH
ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!!
- Raczej unikaj serków, w których składzie znajdą się: skrobia modyfikowana kukurydziana, mączka chleba świętojańskiego, guma guar.
- Wybieraj jak najbardziej naturalne serki.
- Prawdziwy ser to produkt wytwarzany z mleka, nie z tłuszczów roślinnych!
- Serek spulchniany azotem nie jest szkodliwy.
- Uważaj na sery topione, w których składzie na pierwszym miejscu znajduje się woda, masło, bądź tłuszcze roślinne, sole emulgujące, barwniki i inne sztuczne dodatki.
ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!!
- Wybieraj serki jak najbardziej naturalne - z mlekiem, bakteriami mleczarskimi.
- Im więcej białka, tym lepiej.
- Im mniej tłuszczu, tym lepiej.
- W składzie serka raczej nie powinny znaleźć się: karagen, pektyna, mączka chleba świętojańskiego, cukier.
INNE SERY
MASŁO
ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!! ZANOTUJ!!!
- Masło zawiera dużo kalorii, ale przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych (50% masy), co przyczynia się do otyłości. Nie powinny go więc używać osoby, których menu obfituje w produkty pochodzenia zwierzęcego. Poza tym w maśle obecny jest również cholesterol, dlatego powinny go unikać osoby z chorobami układu krążenia i dietą niskocholesterolową.
- Masło to 75% tłuszczu, reszta to woda, witaminy A, D i E. Powinno ono składać się w 100% z mleka (śmietany).
- Szybko jełczeje pod wpływem światła i wysokiej temperatury, wytwarzając szkodliwe substancje. Nie smaż długo na maśle!
- Nie żałuj ceny na prawdziwe masło.
- Im dłuższa data ważności, tym świeższy produkt.
- Masło powinno zawierać według standardów UE 80-90% tłuszczu mlecznego. Producenci oszukują, wpisując często na opakowaniach zawartość tłuszczu roślinnego.
- Masło ekstra powstaje z ukwaszonej śmietanki, zawiera 82% tłuszczu mlecznego i 6 razy mniej laktozy.
- Masło śmietankowe powstaje z nieukwaszonej śmietanki i zawiera 72% tłuszczu mlecznego.
- W prawdziwym maśle nie powinny znaleźć się: tłuszcz roślinny, aromaty, emulgatory, zagęstniki, woda, konserwanty.
- Prawdziwe masło powinno być twarde, topić się, tworząc pianę.
- Nie istnieje prawdziwe masło bez cholesterolu!
o mały włos nie zaczęłam się poważnie zastanawiać nad stosowaniem odżywek białkowych bo wydawało mi się, ze wciąż mam problem z niedoborem mimo żywienia się tym, co wszyscy rekomendują jako bogate w białko. Dlatego ten tekst jest dla mnie bardzo ciekawy, uświadamia mi, ze popełniłam sposob błędów i że jogurt jogurtowi nie równy ;)
OdpowiedzUsuńOkropnie jest żyć z nietolerancją laktozy lub glutenu. Ważne, jest, żeby zrobić testy na alergie pokarmowe w sprawdzonym miejscu, żeby nie mieć wątpliwości. Jest to dosyć istotne żeby normalnie funkcjonować. Najlepsze testy tutaj sprawdzisz. :)
OdpowiedzUsuń