poniedziałek, 11 listopada 2013

Żurawina MAGNETIC w deserowej czekoladzie

Dziś będzie baardzo słodko - przyjrzymy się składowi żurawiny w czekoladzie deserowej MAGNETIC. Produkt wyprodukowano dla Biedronki. Całe opakowanie ma masę ok 150g, producent sugeruje za porcję przyjąć 50 g (razem 3 porcje). Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, mleko, jaja, gluten i dwutlenek siarki. Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁAD: czekolada 60% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory - lecytyny (z soi) i E 476, aromat), żurawina 38% (żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy), syrop glukozowy, substancja glazurująca: guma arabska, szelak. Czekolada - masa kakaowa minimum 47%. Termin „masa kakaowa” oznacza zawartość składników pochodzących z ziarna kakaowego (w przeliczeniu na suchą masę) – czyli miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i proszku kakaowego - a więc to z czego powinna głównie składać się czekolada.

Cukier: a więc próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Miazga kakaowa: pozbawione łupin, zmielone ziarna kakaowca. Flawonoidy obecne w ziarnie kakaowca chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegają też chorobom układu krążenia. Do produkcji czekolady najlepsi producenci wykorzystują miazgę kakaową, czasami dodając masło kakaowe.
Tłuszcz kakaowy: inaczej masło kakaowe powstałe z miazgi kakaowej. Masło kakaowe może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren, np. zbyt długie prażenie.
Lecytyna: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
E 476: w testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek tego składnika obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie. 

Aromat: troszkę niezrozumiały ten składnik, a mianowicie przecież kakao samo w sobie posiada aromat.
Żurawina suszona: ponieważ powinna to być żurawina w czekoladzie, a nie czekolada w żurawinie, stąd nie jestem dostatecznie zadowolona jej ilością...Zawiera duże ilości witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, cenne składniki mineralne, karotenoidy.
Olej słonecznikowy: stosowany w niewielkich ilościach dobrze wpływa na organizm człowieka - obniża zły cholesterol we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też w trawieniu.
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Guma arabska: otrzymywana z wydzieliny z pni oraz gałęzi drzew afrykańskich, naturalna.
Szelak: naturalna substancja powlekająca, pozyskiwana z wydzieliny niektórych zwierząt. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 463 kcal/1967 kJ
Białko: 2,4g
Węglowodany: 68,6g
  w tym cukry: 56,5g
Tłuszcz: 20,5g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,8g
Błonnik: 5g
Sód: 0g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/50g - ok.1 garść:
Wartość energetyczna: 231 kcal/983 kJ
Białko: 1,2g
Węglowodany: 34,3g
  w tym cukry: 28,2g
Tłuszcz: 10,3g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,4g
Błonnik: 2,5g
Sód: 0g

WRAŻENIA: Całe owoce żurawiny zasuszonej i lekko zacukrzonej w rozpływającej się po jakimś czasie grubej warstwie czekolady średnio słodkiej, "nabłyszczonej".

2 komentarze:

  1. Super jest żurawinka! Ogólnie jako dietetyk polecam jeść ten owoc. Jest bardzo dobrym antyoksydantem, no a przede wszystkim jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...