Dziś będzie baardzo słodko - przyjrzymy się składowi żurawiny w czekoladzie deserowej MAGNETIC. Produkt wyprodukowano dla Biedronki. Całe opakowanie ma masę ok 150g, producent sugeruje za porcję przyjąć 50 g (razem 3 porcje). Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, mleko, jaja, gluten i dwutlenek siarki. Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁAD: czekolada 60% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory - lecytyny (z soi) i E 476, aromat), żurawina 38% (żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy), syrop glukozowy, substancja glazurująca: guma arabska, szelak. Czekolada - masa kakaowa minimum 47%. Termin
„masa kakaowa” oznacza
zawartość
składników pochodzących z ziarna kakaowego (w przeliczeniu na suchą
masę) – czyli miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i proszku kakaowego - a
więc to z czego powinna głównie składać się czekolada.
Cukier: a więc próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach
zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki
witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał
serca...
Miazga kakaowa: pozbawione łupin, zmielone ziarna kakaowca. Flawonoidy obecne w ziarnie
kakaowca chronią
przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegają też
chorobom układu krążenia. Do produkcji czekolady najlepsi producenci
wykorzystują miazgę kakaową, czasami dodając masło kakaowe.
Tłuszcz kakaowy: inaczej masło kakaowe powstałe z miazgi kakaowej. Masło kakaowe
może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren, np. zbyt długie
prażenie.
Lecytyna: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać
niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle
spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak
dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest
produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie
modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
E 476: w
testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek tego składnika
obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste
spożywanie.
Aromat: troszkę niezrozumiały ten składnik, a mianowicie przecież kakao samo w sobie posiada aromat.
Żurawina suszona: ponieważ powinna to być żurawina w czekoladzie, a nie czekolada w żurawinie, stąd nie jestem dostatecznie zadowolona jej ilością...Zawiera duże ilości witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, cenne składniki mineralne,
karotenoidy.
Olej
słonecznikowy: stosowany w niewielkich ilościach dobrze wpływa na organizm człowieka - obniża zły cholesterol we krwi, wzmacnia układ
odpornościowy, pomaga też w trawieniu.
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów.
Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym
wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Guma arabska: otrzymywana z wydzieliny z pni oraz gałęzi drzew afrykańskich, naturalna.
Szelak: naturalna substancja powlekająca, pozyskiwana z wydzieliny niektórych zwierząt.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 463 kcal/1967 kJ
Białko: 2,4g
Węglowodany: 68,6g
w tym cukry: 56,5g
Tłuszcz: 20,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,8g
Błonnik: 5g
Sód: 0g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/50g - ok.1 garść:
Wartość energetyczna: 231 kcal/983 kJ
Białko: 1,2g
Węglowodany: 34,3g
w tym cukry: 28,2g
Tłuszcz: 10,3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,4g
Błonnik: 2,5g
Sód: 0g
WRAŻENIA: Całe owoce żurawiny zasuszonej i lekko zacukrzonej w rozpływającej się po jakimś czasie grubej warstwie czekolady średnio słodkiej, "nabłyszczonej".
Super jest żurawinka! Ogólnie jako dietetyk polecam jeść ten owoc. Jest bardzo dobrym antyoksydantem, no a przede wszystkim jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń