A ten właśnie produkt jest popularny przede wszystkim w Wielkanoc, jako idealny dodatek do jajek. Mam tutaj na myśli chrzan tarty, a w tym artykule akurat Horseradish POLONAISE, Product of Poland. Cały słoiczek ma masę 180g. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
SKŁAD: Chrzan, cukier, ocet spirytusowy, woda, sól, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, olej roślinny, mleko w proszku, substancja konserwująca E 223.
Chrzan: czyli przede wszystkim glikozydy siarkocjanowe oraz sole mineralne takie jak potasowe,
magnezowe, wapniowe i żelazowe, witamina C,
olejek lotny oraz fitoncydy.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie
żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B,
cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Ocet spirytusowy: spożywany w małych ilościach ma pozytywny wpływ na nasz apetyt oraz
ułatwia trawienie. Natomiast nadmiar jego może mieć negatywny wpływ na
funkcjonowanie organizmu.
Woda: nieszkodliwa :)
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Kwas cytrynowy: występuje w ciągu przemiany materii u człowieka, nieszkodliwy w normalnych ilościach.
Olej roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Mleko w proszku: ale dlaczego w proszku?:(
E
223: syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Odradza się jego częste spożywanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Producent nie odpowiedział jeszcze na nasze pytania co do kaloryczności i wartości odżywczej wyżej wymienionego produktu.
WRAŻENIA: Chrzan starty, jak to chrzan - ostry, ale tutaj smak został podkreślony jeszcze octem i cukrem, w postaci "papki" z wyczuwalnymi "włókienkami" chrzanu.
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń