sobota, 2 listopada 2013

Chałwa WEDEL królewska z bakaliami

Pamiętam, gdy byłam jeszcze mała, to wujek zazwyczaj przywoził mi kawałki chałwy zamiast czekolady. Można powiedzieć, że dobrze robił, gdyż chałwa jest oprócz miodu jedynym zalecanym produktem słodkim w diecie. Dlaczego? Głównie ze względu na właściwości sezamu, z którego wytwarza się chałwę. Dzisiaj zajmiemy się chałwą WEDEL królewską z bakaliami. Jeden baton ma masę ok.50g. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zawiera nasiona sezamu, orzechy arachidowe i jaja. Może zawierać orzechy i soję.
Chałwa sezamowa z orzechami arachidowymi i rodzynkami.
SKŁAD: miazga sezamowa (44%), syrop glukozowy, cukier, orzechy arachidowe (7%), rodzynki (7%), tłuszcz roślinny, sól, białko jaja w proszku, aromat.

Miazga sezamowa: nasiona sezamu zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, wpływającą dobrze na sprawność umysłową.Wartość odżywcza sezamu porównywalna jest do wartości białka kurzego. Ziarenka sezamu są źródłem: protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że są łatwo przyswajalne. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3.
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Orzechy arachidowe: idealne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na pełnowartościowe białko, zawierają witaminy: B (0,54 mg%), E i C (0,14 mg%), A, biotyna, kwas pantotenowy.
Rodzynki: stanowią doskonałe źródło błonnika, żelaza, potasu, cynku, składników mineralnych takich jak wapń i bor oraz witaminy z grupy B, witaminę C i E.
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Białko jaja w proszku: proszek? Dziękuję bardzo:(
Aromat: tylko ciekawe jaki...

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 524 kcal/2185 kJ
Białko: 13,2g
Węglowodany: 45,1g
  w tym cukry: 29,8g
Tłuszcz: 30,8g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,1g
Błonnik: 7,1g
Sód: 0,06g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/50g - 1baton:
Wartość energetyczna: 262 kcal/1092 kJ (13,1%)
Białko: 6,6g (13,2%)
Węglowodany: 22,5g (8,3%)
  w tym cukry: 14,9g (16,5%)
Tłuszcz: 15,4g (22%)
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3g (15%)
Błonnik: 3,5g (14%)
Sód: 0,03g (1,2%)

WRAŻENIA: Chałwa delikatnie sezamowa, słodka rozpływa i rozwarstwia się w ustach. Nie jest to jednolita masa sezamo-podobna, jak w niektórych gorszej jakości batonach. Dodatkowo zawiera cząstki rodzynek i orzeszków.

3 komentarze:

  1. uwielbiam blogi z recenzjami! witaj w ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że ma takie dodatki :/ ale i tak lubię chałwę a z wedel jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...