Strony

poniedziałek, 15 lipca 2013

Jogurt DANONE Activia Naturalna

Postanowiłam dziś rzucić okiem na słynne produkty firmy DANONE, które do swojej diety włącza wiele Polek. Bohaterem notatki będzie jogurt "Activia Naturalna" - a więc bez żadnych dodatków. Producent zachwala swój produkt podkreślając, iż jest to jogurt  ze szczepem bakterii ActiRegularis (Bifidobacterium DN173010).
Opakowanie 175g zawiera 1,4 sugerowanej porcji - jest to dość niepraktyczne, gdyż osobie, która kieruje się "porcjowaniem" zakupionej żywności, pozostaje po spożyciu posiłku 0,4 porcji, którą musi jak najszybciej wykorzystać.
SKŁAD: mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych.

Mleko: o jego zaletach już chyba nie muszę mówić...
Odtłuszczone mleko w proszku: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!
Żywe kultury bakterii: bakterie, które przedostają się "szczęśliwie" do jelita grubego, gdzie osiedlają się i rozmnażają, wzmacniają naturalną mikroflorę jelitową, która stanowi barierę ochronną dla chorobotwórczych bakterii i bierze także udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych. Jest również odpowiedzialna za syntezę witamin z grupy B(lepsza koncentracja i optymizm, prawidłowa praca układu nerwowego i pokarmowego, oddechowego, odpornościowego, uregulowana gospodarka węglowodanowa, prawidłowy wzrost organizmu i produkcja czerwonych krwinek, prawidłowe wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów, złagodzone stany zapalne organizmu, prawidłowa produkcja hormonów, lepszy wzrost włosów i ich pigmentacja, zapobieganie przedwczesnemu starzeniu, prawidłowa przemiana aminokwasów, komórki nerwowe zaopatrywane w glukozę, synteza przeciwciał i krwinek czerwonych, powstanie endorfin, kwasów nukleinowych) i witaminy K (produkcja aktywatorów krzepnięcia krwi w wątrobie i procesy metaboliczne układu kostnego przebiegają prawidłowo).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 69kcal/289 kJ
Białko: 4,5g
Węglowodany: 5,1g
  w tym cukry: 5,1g
Tłuszcz: 3,4g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,1g
Błonnik: 0g
Sód: 0,06g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/125g (% GDA*):
Wartość energetyczna: 86 kcal/361 kJ (4%)
Białko: 5,6g (11%)
Węglowodany: 6,4g (2%)
  w tym cukry: 6,4g (7%)
Tłuszcz: 4,3g (6%)
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,7g (13%)
Błonnik: 0g (0%)
Sód: 0,08g (3%)

*GDA- Wskazane Dzienne Spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej, indywidualne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od płci, wieku, wysiłku fizycznego i innych czynników.

WRAŻENIA: Jogurt posiada wyraźnie kremową konsystencję, nie jest ani zbyt rzadki ani też bardzo gęsty, w smaku lekko kwaskowaty, bardzo kremowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...