Tym razem propozycja dla smakoszy różnorakich serów - mozzarella SOTTILE GUSTO w zalewie. Produkt wyprodukowano dla Biedronki. Przechowywać w temperaturze od +2 do +7 stopni Celsjusza.
Masa netto opakowania z zalewą to 220g, masa netto po odsączeniu to 125g.
SKŁAD: mleko, podpuszczka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; zalewa: woda, sól.
czwartek, 31 października 2013
środa, 30 października 2013
Jogurt BAKOMA 7 zbóż ze śliwkami
Tym razem przerzuciłam się na produkty BAKOMA, po ostatniej niespodziance w produkcie marki DANONE - jakiś kawałek plastiku obecny w jogurcie naturalnym! Po wielkim "polowaniu", wybrałam jogurt 7 zbóż ze śliwkami, pełne ziarno. Akurat była promocja i do 250g dołączone zostało 20g. Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości orzechów. Należy go przechowywać w temperaturze od +2 stopni Celsjusza do +6 stopni Celsjusza.
SKŁAD: mleko, cukier, zboża (2,7%): pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso; otręby pszenne, skrobia modyfikowana kukurydziana, śliwki (0,8%), żelatyna wieprzowa, barwniki: karmel, kurkumina; aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis.
SKŁAD: mleko, cukier, zboża (2,7%): pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso; otręby pszenne, skrobia modyfikowana kukurydziana, śliwki (0,8%), żelatyna wieprzowa, barwniki: karmel, kurkumina; aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis.
niedziela, 27 października 2013
Wafle ryżowe SONKO z pestkami dyni
I kolejny produkt marki SONKO - wafle ryżowe z pestkami dyni. Cała paczka ma 130g, jest w niej 14 wafli. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁAD: ryż brązowy (90,4%), pestki dyni (5,5%), granulat z algami (mąka kukurydziana, olej roślinny, sól, sproszkowane algi morskie, barwnik: chlorofilina), sól.
SKŁAD: ryż brązowy (90,4%), pestki dyni (5,5%), granulat z algami (mąka kukurydziana, olej roślinny, sól, sproszkowane algi morskie, barwnik: chlorofilina), sól.
sobota, 26 października 2013
Galaretka WINIARY o smaku cytrynowym vs o smaku poziomkowym
Istnieją naturalne sposoby przygotowania pysznej galaretki - sok owocowy/rozpuszczona herbatka owocowa + żelatyna, ale wiadomo, dzisiejszy świat to "szybciej, łatwiej, taniej". Dzisiaj przyjrzymy się galaretce WINIARY Nestle. Każde opakowanie to 75g proszku, które należy rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Powstaną wtedy 4 porcje, każda o masie ok.140g (łącznie 560g). Świeże owoce kiwi i ananasa powodują, że galaretka nie tężeje. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Porównajmy zatem składy dwóch smaków galaretek, kaloryczność pozostaje ta sama.
Galaretka o smaku cytrynowym
SKŁAD: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwniki (kurkumina, kompleksy miedziowe chlorofili).
Galaretka o smaku poziomkowym
SKŁAD: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, koncentraty roślinne (z krokosza, hibiskusa i marchwi), maltodekstryna.
Galaretka o smaku cytrynowym
SKŁAD: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwniki (kurkumina, kompleksy miedziowe chlorofili).
Galaretka o smaku poziomkowym
SKŁAD: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, koncentraty roślinne (z krokosza, hibiskusa i marchwi), maltodekstryna.
piątek, 25 października 2013
Ananas SANELLO plastry w lekkim syropie
Uwielbiam świeżego ananasa pokrojonego w plasterki i posypanego cynamonem. Nie przemawiają do mnie wszelkie puszeczki z "pseudo-owocami", jednak dziś sprawdzę skład jednej z nich. Zawartość to ananas firmy SANELLO w plastrach i lekkim syropie. Produkt wyprodukowano dla Biedronki. Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Masa netto całej puszki to 565g, natomiast masa produktu po odsączeniu 340g (2 sugerowane porcje). W opakowaniu jest ok. 10 plasterków ananasa. Obliczenie dokładnej kaloryczności jednego plastra ananasa odsączonego z zalewy jest możliwe tylko i wyłącznie w warunkach laboratoryjnych, stąd przyjmuje się wartości średnie podane na opakowaniu.
SKŁAD: plastry ananasa, woda, cukier, kwas cytrynowy - regulator kwasowości.
SKŁAD: plastry ananasa, woda, cukier, kwas cytrynowy - regulator kwasowości.
środa, 23 października 2013
Spód tortowy DELECTA 1-warstwowy jasny
Dalszy ciąg przygotowań do wykonania tortu...Wiem, nie powinnam "używać" kupnego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, no ale tak to jest, jak się nie ma piekarnika w domu. Cały spód tortowy DELECTA 1-warstwowy jasny ma masę 200g. Producent sugeruje aby podzielić go na 12 porcji.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Może zawierać śladowe ilości mleka i orzechów.
SKŁAD: mąka pszenna, cukier, jaja, woda, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, glicerol; substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; jaja w proszku, olej rzepakowy, emulgatory: E471, E475; sól, regulator kwasowości: octany sodu; naturalny aromat.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Może zawierać śladowe ilości mleka i orzechów.
SKŁAD: mąka pszenna, cukier, jaja, woda, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, glicerol; substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; jaja w proszku, olej rzepakowy, emulgatory: E471, E475; sól, regulator kwasowości: octany sodu; naturalny aromat.
wtorek, 22 października 2013
Masło ŁACIATE Mlekpol ekstra
Już jakiś czas temu wyeliminowałam obecność typowych tłuszczów zwierzęcych w mojej diecie, jednak dzisiejszą kostkę masła ŁACIATE Mlekpol ekstra zużyłam na prezent w postaci tortu. Zawartość tłuszczu tego produktu to 83% (82,5% tłuszczu mlecznego). Cała kostka ma masę ok. 200g, przy czym porcja wystarczająca do posmarowania dość dużej kromki chleba waży ok.5g.
Produkt należy przechowywać w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Chronić przed światłem.
Produkt należy przechowywać w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Chronić przed światłem.
niedziela, 20 października 2013
Jogurt ACTIVIA Danone suszona śliwka
Ostatnimi czasy na blogu pojawia się wiele produktów z serii ACTIVIA Danone, dziś jest to zwykły jogurt owocowy - z suszoną śliwką. Cały kubeczek to 140g tego zacnego "dobrodziejstwa".
Dokładnie jest to jogurt śliwkowy ze szczepem ActiRegularis (Bifidobacterium DN 173010). Podobno może on zawierać śladowe ilości glutenu. Należy go przechowywać w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza.
SKŁAD: mleko, cukier, suszone śliwki 3,2%, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, substancje zagęszczające: pektyny, żywe kultury bakterii mlekowych, aromat.
Dokładnie jest to jogurt śliwkowy ze szczepem ActiRegularis (Bifidobacterium DN 173010). Podobno może on zawierać śladowe ilości glutenu. Należy go przechowywać w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza.
SKŁAD: mleko, cukier, suszone śliwki 3,2%, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, substancje zagęszczające: pektyny, żywe kultury bakterii mlekowych, aromat.
sobota, 19 października 2013
Serek śmietankowy ŁACIATY z chrzanem
Dzisiaj postanowiłam zmienić moje menu śniadaniowe i wybrałam zamiast zwykłego twarogu serek śmietankowy ŁACIATY Mlekpol z chrzanem - uwielbiam chrzan. Całe pudełeczko ma masę ok.135g, a więc starczy na długo. Produkt należy przechowywać w temperaturze od +1 do +8 stopni Celsjusza.
SKŁAD: serek śmietankowy, chrzan 8%, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
SKŁAD: serek śmietankowy, chrzan 8%, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
piątek, 18 października 2013
Jogurt ACTIVIA Danone Owsianka z truskawkami

SKŁAD: mleko, owsianka (woda, płatki owsiane 1,8%, ziarna owsa 1,8%), truskawki 7%, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, substancja zagęszczająca: pektyna, białka mleka, skoncentrowane soki z marchwi i dyni, z czarnej marchwi, z cytryny; aromat naturalny, żywe kultury bakterii mlekowych.
Subskrybuj:
Posty (Atom)